Esa Härmälän mallissa Suomi kikkailee päästövähennyksillä

Lehdistötiedote - huhtikuu 14, 2014
TEM:n Esa Härmälä juuttuu numerokikkailuun ja ydinvoimaan. Parempi ratkaisu ilmastonmuutoksen torjumiseksi on kotimainen uusiutuva energia.

Sähköntuotanto nyt ja vuonna 2050 energiavallankumousmallin mukaan.

 

Työ- ja elinkeinoministeriön ylijohtaja Esa Härmälä arvioi tänään ilmastonmuutoksen hillintään liittyviä reunaehtoja IPCC:n kolmannen osaraportin esittelytilaisuudessa.

"Härmälän kommentti kertoo, että Suomi aikoo selvitä päästövähennyksistä kikkailemalla numeroilla ja luottamalla hiilen varastointiteknologiaan, joka ei ole vielä missään toiminnassa. Härmälä luottaa sokeasti ydinvoimaan, vaikka on selvää, että se ei tule viemään Suomea tarvittaviin päästövähennyksiin. Tarvittavat päästövähennykset saadaan aikaan vain ottamalla käyttöön huomattavasti nykyistä enemmän kotimaista uusiutuvaa energiaa", sanoo Greenpeacen maajohtaja Sini Harkki.

Suomalainen energiakeskustelu kaipaa kipeästi muitakin energiantuotannon malleja kuin TEM:n vanhanaikaiset käsitykset. Greenpeace on tehnyt energiavallankumousmallin, jolla päästään tarvittaviin päästövähennyksiin vuoteen 2050 mennessä. Mallin mukaan Suomessa tuotettaisiin 94 prosenttia sähköstä ja lämmöstä uusiutuvalla energialla. Sähkö on vuonna 2050 tuotettavissa tuulella, biomassalla, aurinkoenergialla ja vanhalla vesivoimalla. Lämmön tuotannossa biomassa ja maalämpö ovat keskeisessä roolissa, kun taas hiilen käyttö lopetettaisiin lähes kokonaan.

Lue koko skenaario

Lisätietoja: maajohtaja Sini Harkki, Greenpeace Norden, 050 582 1107