Euroopan unionin tuomioistuin käski sakon uhalla pysäyttää hakkuut Białowieżassa Puolassa

Lehdistötiedote - marraskuu 21, 2017
Euroopan unionin tuomioistuin määräsi eilen 20. marraskuuta hakkuut pysäytettäviksi arvokkaassa Białowieżan metsässä Puolassa. Tuomioistuin määräsi uhkasakon, jonka määrä on vähintään 100 000 euroa jokaiselta päivältä, jos hakkuut jatkuvat.

Greenpeacen aktivistit osoittivat mieltä hakkuita vastaan ainutlaatuisessa Białowieżan metsässä Puolassa elo-syyskuussa 2017. Euroopan unionin tuomioistuin määräsi sakon uhalla hakkuut pysäytettäviksi 20. marraskuuta 2017.

 
Tuomioistuin antoi väliaikaisen päätöksen hakkuiden keskeyttämisestä jo 27. heinäkuuta 2017. Puola ei noudattanut päätöstä, vaan hakkuut jatkuivat.

Greenpeacen aktivistit aloittivat mielenosoituksen ja pysäyttivät hakkuut 29. elokuuta. Aktivistit 12 maasta saivat estettyä hakkuita lähes kahden viikon ajan. Alueella on edelleen aktivisteja tarkkailemassa hakkuita.

“Euroopan unionin tuomioistuimen päätös uhkasakkoineen on tervetullut. Puolan päättäjien on suojeltava kansallisaarteensa välittömästi”, sanoo Sini Harkki, Greenpeace Nordenin maajohtaja Suomessa.

Missään Euroopan lehtimetsävyöhykkeellä ei ole yhtä suurta metsäaluetta kuin Białowieża. Ainutlaatuinen Puolan ja Valkovenäjän rajalla sijaitseva metsä on Valkovenäjän puolella kansallispuistoa. Puolan puolella sen sijaan ei kunnioiteta jo tehtyjä päätöksiä alueen säilyttämisestä Natura 2000 -alueena. Alue on myös lintudirektiivin mukainen suojelualue.
 
Puolan ympäristöministeri Jan Szysko teki maaliskuussa 2016 Białowieżan Puolan puoleisen alueen säädöksiin muutoksia, jotka mahdollistavat hakkuiden kolminkertaistamisen, ja avaavat metsätaloudelle alueita, jotka on tähän mennessä suojeltu kokonaan.

Euroopan unionin tuomioistuimen lehdistötiedote päätöksestä

Kuvia mielenosoituksesta Białowieżassa elo-syyskuussa 2017

Lisätietoja:
Sini Harkki, maajohtaja Suomessa, Greenpeace Norden, puhelin 050 582 1107
Juha Aromaa, viestintäpäällikkö Suomessa, Greenpeace Norden, puhelin 050 369 6202