Greenpeacen aktivistit pysäyttivät Flamanvillen ydinvoimalan rakennustyöt

Lehdistötiedote - toukokuu 2, 2011
Ranska, Flamanville, 2.5.2011 – Greenpeacen aktivistit ovat pysäyttäneet ydinvoimalan rakennustyöt Ranskassa Flamanvillessä aikaisin maanantaiaamuna. 55 aktivistia on kiivennyt rakennustyömaan kolmeen nosturiin ja sulkenut sisäänpääsyn työmaalle. Flamanvillessä rakennetaan EPR-reaktoria, jonka prototyyppi on rakenteilla Olkiluodossa. Mielenosoittajat vaativat rakennustöiden keskeyttämistä. Mukana on myös kaksi suomalaista aktivistia.

Aktivistit pysäyttivät ydinvoimalan rakennustyöt ja sulkivat työmaan portin Ranskassa Flamanvillessä toukokuun 2. päivänä 2011.

“Japanin tilanteen takia ydinreaktorien turvallisuus on uudelleenarvioitava ja ensimmäiseksi on pysäytettävä uusien reaktorien rakentaminen, jotta muutostyöt voidaan tehdä kunnolla”, sanoo Greenpeacen ranskalainen energiakampanjoitsija Sophia Majnoni. ”EPR-reaktorissa on useita Fukushiman kaltaisia turvallisuusriskejä, kuten Ranskan ydinturvallisuusviranomainen ASN totesi muutama viikko sitten. ASN:n on toimittava ja keskeytettävä rakennustyöt tällä työmaalla.” [2]

EPR-reaktoria suunniteltaessa otettiin oppia Three Mile Islandin ja Tsernobylin onnettomuuksista. Nyt on otettava oppia Fukushiman onnettomuudesta, mikä haastaa koko reaktorin rakenteen. Ongelmat liittyvät jatkuvaan virransaantiin reaktorien jäähdyttämiseksi, vetyräjähdyksen riskiin, varageneraattorien sijaintiin lähellä maan tasoa, mikä tekee ne haavoittuviksi tulville, ydinjätteen jäähdytysaltaiden sijaintiin suojarakennuksen ulkopuolella sekä valvomon sijaintiin lähellä reaktoria, mikä tekee siellä olemisen mahdottomaksi suuren säteilyvuodon tapahduttua.

EPR-reaktoria myytiin uuden sukupolven reaktorien lippulaivana. Siitä piti tulla maailman suurin reaktori, mutta yhtään ei ole vielä toiminnassa. Kaksi rakennustyömaata on käynnissä Euroopassa, yksi Suomen Olkiluodossa ja toinen Ranskan Flamanvillessä. Kumpikin hanke kamppailee tuhansien teknisten ja turvallisuusongelmien, myöhästymisen ja kustannusten ylitysten kanssa. [3]

”Ydinturvallisuutta ei ole, on vain reaktoreille ominaisia riskejä. Kuten olemme viimeksi Japanissa nähneet teknologia on liian monimutkaista ja haavoittuvaa kestääkseen kuolettavan yhdistelmän inhimillisiä erehdyksiä, teknisiä vikoja ja luonnonkatastrofeja. Onneksi meillä on vaihtoehto. Meidän on parannettava energiatehokkuutta ja siirryttävä uusiutuvaan energiaan, joka jo nyt pystyy tuottamaan riittävästi energiaa tarpeisiimme niin, ettei meidän täydy turvautua vaarallisiin reaktoreihin ja fossiilisiin polttoaineisiin”, sanoi Greenpeacen kansainvälisestä ydinvoimakampanjasta vastaava Jan Beranek.

Greenpeace vaatii kaikkien uusien reaktorien rakennustöiden keskeyttämistä ja nykyisistä reaktoreista luopumista viimeistään niiden käyttöiän päättyessä.

Kuvia ja videota mielenosoituksesta myöhemmin maanantaina.

Viitteet:

[1] EPR on ranskalaisen valtionyhtiö Arevan suunnittelema.

[2] Fukushiman onnettomuuden jälkeen Ranskan ydinturvallisuusviranomaisen ASN:n pääjohtaja Andre-Claude Lacoste kertoi neljästä merkittävästä turvallisuusongelmasta, jotka kävivät ilmeisiksi Fukushiman onnettomuuden johdosta. ASN kertoi kansalliskokouksen kuulemisessa 30. maaliskuuta harkitsevansa rakennustöiden keskeyttämistä.

[3] Joulukuussa 2010 Olkiluoto 3 oli neljä vuotta myöhässä ja budjetti ylitetty 2,6 miljardilla eurolla. Rakennustöiden aikana on havaittu yli 3 000 turvallisuus- ja laatuongelmaa. Samanlaisen reaktorin rakennustyöt Flamanvillessä alkoivat kaksi vuotta Olkiluoto 3:n jälkeen. Flamanvillessä työt ovat nyt kaksi vuotta myöhässä ja budjetti on ylitetty 1,7 miljardilla eurolla. Lisätietoja Olkiluodon ongelmista osoitteessa http://www.greenpeace.org/finland/fi/kampanjat/ydinvoima/Ydinvoimahankkeet-Suomessa/olkiluoto/ ja Flamanvillen ongelmista osoitteessa http://www.greenpeace.org/international/en/publications/reports/epr-the-french-reactor/

 

Lisätietoja:

Viestintäpäällikkö Suomessa Juha Aromaa, puhelin 050 369 6202
Viestintäpäällikkö Ranskassa Axel Renaudin, puhelin +33 6888 81827 (ranskaksi, englanniksi)
Energiavastaava Jehki Härkönen, puhelin 040 197 2620

Aiheet