Kansainvälinen sopimus rauhoittaa Pohjoisen jäämeren keskiosan teolliselta kalastukselta

Lehdistötiedote - joulukuu 1, 2017
Washingtonissa solmittiin eilen kansainvälinen sopimus, joka suojelee Pohjoisen jäämeren keskiosaa kaikelta teolliselta kalastukselta. Yhdysvallat, Kanada, Norja, Venäjä, Tanska, Islanti, Japani, Etelä-Korea, Kiina ja Euroopan Unioni sitoutuivat teollisen kalastuksen määräaikaiseen 16 vuoden kieltoon pohjoisnapaa ympäröivällä kansainvälisellä merialueella, joka on yli kahdeksan kertaa Suomen kokoinen.

“Sopimus on tärkeä askel kohti Pohjoisen jäämeren keskiosan suojelua. Ainutlaatuinen merialue maailman huipulla on nyt turvassa tuhoisalta teolliselta kalastukselta. Kiitämme maita, jotka saivat sopimuksen aikaan ja odotamme, että ne tekevät seuraavat 16 vuotta töitä, jotta Pohjoinen jäämeri suojellaan pysyvästi niin kalastusteollisuudelta kuin muultakin luonnonvarateollisuudelta” sanoo Laura Meller, Greenpeacen Arktis-asiantuntija.

Kalastusteollisuus on laajentunut Pohjoisella jäämerellä kohti pohjoista, kun merta suojaava jää on kutistunut ilmastonmuutoksen takia.

Laillisesti sitovaa sopimusta on määrä jatkaa automaattisesti joka viides vuosi, ellei jokin valtio vastusta, tai jollei tieteeseen perustuvaa kalakantojen hoitosuunnitelmaa saateta voimaan. Greenpeace pitää elintärkeänä, että kaikki maat ratifioivat sopimuksen ja sitoutuvat Pohjoisen jäämeren pitkäaikaiseen suojeluun.

“Ilmastonmuutos, kestämätön kalastus, roskat ja luonnonvarojen jahti koettelevat merten elämän sopeutumiskykyä kaikkialla maailmassa. YK:n on määrä aloittaa neuvottelut kohti sopimusta, jonka nojalla tämän alueen kaltaisille kansainvälisille merille kaikkialla maailmassa voidaan perustaa mertensuojelualueita. Kaikkien maiden on ponnisteltava kunnianhimoisen YK:n valtamerisopimuksen hyväksi” sanoo Meller.

Samana päivänä maapallon toisella puolella astuu voimaan antarktinen Rossinmeren suojelualue, jonka pinta-ala on 1,5 miljoonaa neliökilometriä.

Lisätietoja
Laura Meller, Arktis-asiantuntija (FT), +358401803322
Juuso Janhunen, tiedottaja, +35840 482 5541