Kyselytutkimus – Fennovoiman kannatus pudonnut entisestään. Vain 26% myöntäisi rakentamisluvan

Lehdistötiedote - maaliskuu 15, 2017
Greenpeacen Taloustutkimuksella teettämä Fennovoiman ydinvoimalahanke -kysely [1] paljastaa, että Fennovoiman suosio on pudonnut entisestään. Enää vain 26% suomalaisista on sitä mieltä, että Fennovoimalle tulisi myöntää rakentamislupa. Keskon irtautumisen jälkeen kunnilla on entistä suurempi merkitys Fennovoiman tulevaisuuden kannalta, sillä koko hanke voi kaatua, mikäli kunnat tekevät saman johtopäätöksen kuin Kesko.Kyselyn mukaan enemmistö suomalaisista, 53%, vastustaa rakentamisluvan myöntämistä Fennovoiman ydinvoimalalle. Fennovoima on jo vuoden myöhässä luvituspapereidensa kanssa, ja Säteilyturvakeskus on useaan otteeseen ilmaissut huolensa yhtiön turvallisuuskulttuurista. Epäluottamus hankkeeseen on selvää: vain 26% suomalaisista on sitä mieltä, että rakentamislupa tulisi myöntää.

“Kyselyn tulos on selkeä viesti siitä, että suomalaiset eivät tue Fennovoimaa. Hankkeen olisi pitänyt kaatua jo silloin kun mukaan tuli venäläis-kroatialainen haamusijoittaja, mutta silti tätä turvallisuusongelmien ja myöhästymisten riivamaa hanketta on viety väkisin eteenpäin. Nyt poliitikoille pitäisi viimeistään olla selvää, että suomalaiset tukevat Fennovoiman pysäyttämistä”, kommentoi Greenpeacen ilmasto- ja energiavastaava Olli Tiainen.   

Kuntien päätökset voivat vielä kaataa Fennovoiman

Useiden puolueiden kannattajista [2] selvästi suurempi osa vastustaa Fennovoiman rakentamisluvan myöntämistä kuin kannattaa sitä. Kokoomuksen ja Keskustan kannattajissa on keskimääräistä enemmän vastaajia, jotka myöntäisivät rakentamisluvan. Kuitenkin kaikkien puolueiden kannattajaryhmissä selvästi alle puolet myöntäisi luvan.

“Kysely osoittaa, että äänestäjät ovat valmiita hylkäämään hankkeen. Nyt myös poliitikkojen on oltava valmiita samaan. Yksityisen rahan paetessa kunnissa on herätty siihen, että Fennovoima on kuntalaisten rahalla tehtävä riskisijoitus”, Tiainen sanoo.

Keskon lähdön jälkeen Fennovoiman kotimainen omistusaste on pienentynyt entisestään ja veronmaksajien omistamien kunnallisten energiayhtiöiden merkitys on kasvanut. Fennovoiman kotimaisen omistusasteen pitää olla vähintään 60%, ja nyt esimerkiksi Vantaan Energian lähtö saattaisi vaarantaa koko Fennovoima-hankkeen. Useissa kunnissa on jo tehty aloite Fennovoimasta irtaantumiseksi.

Kyselytutkimuksen haastattelut tehtiin 1.-2.3. ja 6.-7.3.2017 välisinä aikoina, ja tutkimukseen vastasi 1008 henkilöä. 

Lisätietoja

Olli Tiainen, ilmasto- ja energiavastaava, 040 164 8606

Anne Kosonen, Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö, 010 758 5264

Saara Shikeben, tiedottaja, 040 194 5341

Tutkimustulokset ladattavissa täältä.