Liittovaltion tuomioistuin hylkäsi metsäyhtiö Resoluten Greenpeacea vastaan nostaman oikeusjutun

Lehdistötiedote - lokakuu 17, 2017
Pohjois-Kalifornian piirioikeus Yhdysvalloissa on hylännyt[1] metsäyhtiö Resoluten nostaman kiistanalaisen kanteen[2] ja kaikki Greenpeacea, Greenpeace fundia, kansalaisjärjestö STAND.earthia ja yksittäisiä aktivisteja vastaan nostetut korvausvaateet.

Greenpeace USA:n metsäkampanjoitsija Amy Moas ja lakiasioista vastaava Tom Wetterer Pohjois-Kalifornian piirioikeuden edessä 10. lokakuuta 2017. © George Nikitin / Greenpeace

 

Oikeuden päätös lähettää selvän viestin suuryrityksille, että hyökkäykset demokratian ydinarvoja, kuten sananvapautta ja yhteiskunnallista kampanjointia vastaan, eivät ole hyväksyttäviä. Piirioikeuden tuomari Jon S. Tigar kirjoitti päätöksen loppulauselmassa, että “kanteen kohteiden toiminta on mielipiteen- ja erilaisten näkökulmien ilmaisua, joka on demokratian toteutumisen kannalta välttämätöntä”. Tuomari myös huomautti, että “Greenpeacen julkaisut eri kysymyksistä perustuvat tieteelliseen tutkimukseen ja faktaan”, ja että “tiedeyhteisö olisi oikeuslaitosta parempi paikka tieteellisten näkemyserojen ratkomiseen”.

Resolutella on muodollinen oikeus muokata nostamaansa kannetta, mutta Greenpeace on vakuuttunut, että mahdolliset muutokset johtaisivat niin ikään kanteen hylkäykseen.

Greenpeace USA:n lakiasioista vastaava Tom Wetterer kommentoi oikeuden päätöstä:

“Olemme erittäin tyytyväisiä siihen, että piirioikeus hylkäsi yksiselitteisesti yrityksen käyttää oikeusjärjestelmää asiallisen kritiikin hiljentämiseksi. Tämä on erittäin positiivinen uutinen meille kaikille, sekä demokraattisille arvoille että Kanadan pohjoisille havumetsille. Resoluten väitteet, että järjestöt ja aktivistit, jotka ovat sitoutuneet luonnonsuojeluun, olisivat osa järjestäytynyttä rikollisuutta, ovat täysin naurettavia, ja esimerkki laajemmasta demokratian ja perustuslaillisten oikeuksien vastaisesta liikehdinnästä. Metsäyhtiön syytökset olivat yritys hiljentää luonnon puolesta toimivien äänet. Äskettäin Energy Transfer Partners -öljy-yhtiö, joka vastaa Dakota Access Pipeline -hankkeesta, päätti toimia hyvin samanlaisella tavalla [3] yhteistyössä presidentti Trumpin käyttämän lakifirman kanssa. Samankaltaisuudet näiden kahden oikeusjutun välillä ovat ilmeiset. Näin kyseenalainen toiminta, jonka kohteena on sananvapaus, on todellinen huolenaihe. Olemme kiitollisia, että oikeus on nyt näyttänyt, ettei tällaisella toiminnalla voi menestyä. Valitettavasti se ei tarkoita, etteivätkö suuryritykset kuten Energy Transfer Partners yrittäisi jatkossakin sortua tällaiseen kiusantekoon ja pelotteluun.”

“Energy Transfer Partnersin oikeusjuttu paketoi uudelleen ja käyttää hyväksi monia niistä tolkuttomista syytöksistä ja oikeudellisista vaatimuksista, joita Kasowitz -lakifirman juristit ovat Resoluten puolesta kehitelleet. Resolute-kanteen hylkäyksen pitäisi olla selkeä merkki, ettei myöskään Energy Transfer Partnersin kanteella ole tulevaisuutta. Molemmat ovat esimerkkejä klassisista SLAPP-kanteista, eli yrityksistä käyttää oikeusjuttuja strategisesti kansalaisvaikuttamista vastaan (Strategic Lawsuit Against Public Participation). Kanteet eivät pyri oikeuden toteutumiseen, vaan hiljentämään sananvapautta kalliin ja aikaa vievän oikeusprosessin kautta. Tämän tyyppinen yritysten harjoittama häirintä, jota vielä harjoittaa presidentti Trumpille läheinen lakifirma, täytyy pysäyttää alkuunsa”, Wetterer kommentoi.

Taustatietoa toimittajille:

[1] Oikeuden päätös on ladattavissa täältä.

[2] 31. toukokuuta 2016 Resolute Forest Products nosti 300 miljoonan Kanadan dollarin kanteen Racketeer Influenced and Corrupt Organization Actin (RICO) pohjalta Yhdysvaltojen Georgian osavaltion piirioikeudessa. Kanteen kohteena olivat Greenpeace International, Greenpeace Inc., Greenpeace Fund, STAND.Earth ja viisi näiden järjestöjen yksittäistä työntekijää. Kanteen käsittely siirrettiin Pohjois-Kaliforniaan 16. toukokuuta 2017, kun Resolute epäonnistui osoittamaan perusteluja sille, miksi asiaa pitäisi käsitellä Georgiassa.

Tämä on Resoluten toinen kanne Greenpeacea vastaan. Vuonna 2013 yritys nosti 7 miljoonan Kanadan dollarin oikeusjutun Greenpeacea ja kahta sen työntekijää vastaan Ontariossa. Tuon jutun käsittely on edelleen kesken. Lisätietoa tästä oikeusjutusta löydät täältä.

[3] 22.8.2017 Energy Transfer Partners nosti miljoonien dollareiden arvoisen kanteen RICO-lakeihin vedoten. Lisätietoa kyseisestä oikeusjutusta löydät täältä.

Lisätiedot

Sini Harkki, Greenpeace Nordenin maajohtaja Suomessa, 050 582 1107,

Juha Aromaa, Greenpeace Nordenin viestintäpäällikkö, 050 369 6202,