Sillan ja meren välissä roikkuvat aktivistit saartaneet Fennicaa jo vuorokauden

Lehdistötiedote - heinäkuu 30, 2015
Greenpeace Yhdysvaltojen aktivistit ovat riippuneet 124 metriä korkealta St. Johnin sillalta jo 24 tuntia. Vuorokausi tuli täyteen noin kello 12.30 Suomen aikaa. Jäänmurtaja Fennica ei ole päässyt lähtemään Portlandin satamasta.

30. heinäkuuta 2015 Greenpeacen aktivistit roikkuvat 124 metriä korkealta sillalta noin 25 metrin välein.

 

13 aktivistia laskeutui eilen köysien varassa sillalta tukkiakseen vesiväylän Portlandin satamasta. Fennican oli tarkoitus lähteä satamasta varhain keskiviikkoaamuna paikallista aikaa, mutta lähtöä lykättiin, eikä Fennica ole päässyt liikkeelle vielä tänäänkään. Jäänmurtajan määränpää on liittyä Shellin öljynporauslaivastoon Tšuktšimerellä.

Tällä hetkellä aktivistit viettävät ensimmäistä yötä riippuvissa leireissään.

Suomen valtion omistamalla Fennicalla on ratkaiseva rooli siinä, pääseekö Shell yrittämään öljynporausta Arktiksella.

“Maailmassa on vain neljä Nordican ja Fennican kaltaista murtajaa, joista yksi on jo Shellin käytössä. Yksi taas on ruotsalainen valtio-omisteinen Oden, jota ei käytetä arktisessa öljynporauksessa. Suomalaiset eivät ole ainoastaan mukana porauksessa, olemme mahdollistamassa sen”, sanoo Greenpeace Suomen maajohtaja Sini Harkki.

Lisäksi Shellin ei ole lupa aloittaa lopullisia porauksia ennen kuin Fennican kuljettama, porauskalustoon vaadittava öljylähteen suljin saapuu paikalle.

Lisätietoja:
Veera Visapää, tiedottaja, Greenpeace, 0406646617
(Englanniksi) Cassady Sharp, Communications, Greenpeace US, , 828-817-3328
(Englanniksi) Joe Smyth, Communications, Greenpeace US, , 831-566-5647