Trumpin hallinto antaa rakennusluvan Dakotan öljyputkelle – Nordea reagoi myymällä sijoituksensa

Lehdistötiedote - helmikuu 8, 2017
Nordea on tänään ilmoittanut irtisanoutuvansa tuhoisasta Dakota Access Pipeline -öljyputkihankkeesta. Nordean päätös on vahva viesti kaikille pankeille, jotka yhä rahoittavat putken rakentamista.

161201 - Demonstration utanför Nordea huvudkontor i Stockholm.

Nordea irtisanoutuu öljyputkihankkeesta myymällä sijoituksensa putkea rakentavissa yrityksissä sen jälkeen, kun Yhdysvaltain viranomaiset antoivat luvan putken rakentamiseen Standing Rockin Sioux-intiaanien maille. Greenpeace vaatii pankkeja irtautumaan hankkeesta, joka rikkoo alkuperäiskansojen oikeuksia ja kiihdyttää ilmastotuhoa.

“Nordean vetäytyminen osoittaa, etteivät vastuulliset pankit voi rahoittaa tuhoisaa hanketta. Tämä on niiden kymmenientuhansien ihmisten ansiota, jotka ovat vaatineet Nordeaa kunnioittamaan ihmisoikeuksia ja ympäristöä. Standing Rockin Sioux-intiaanit eivät aio luovuttaa, ja suuri joukko ihmisiä ympäri maailman tukee heitä", sanoo Greenpeacen Suomen maajohtaja Sini Harkki.

Greenpeacen ja Nordean joulukuisten neuvottelujen tuloksena Nordea lupasi myydä sijoituksensa putkea rakentavissa Energy Transfer Partnersissa, Sunoco Logisticsissa ja Phillips 66:ssa, jos öljyputki rakennetaan Standing Rockin Sioux-intiaanien maiden läpi. Nordealla on yhtiöissä sijoituksia noin 48 miljoonan euron* arvosta. Nordea ilmoitti sijoitusten myymisestä keskiviikkona 8. helmikuuta.

“Nordean päätös on vahva viesti pankeille, jotka yhä rahoittavat putken rakentamista. Eri puolilla maailmaa sadattuhannet ihmiset ovat vedonneet pankkeihinsa ja sulkeneet pankkitilejään protestiksi. Muiden pankkien on seurattava Nordean esimerkkiä, ja me jatkamme niihin vaikuttamista”, Harkki toteaa.

Lisätietoja:
Kampanjoitsija Laura Meller, puhelin 0401803322
Maajohtaja Sini Harkki, puhelin 050 582 1107

 *Luku tarkentui aikaisemmin ilmoitetusta 37 miljoonasta 48 miljoonaan euroon

Aiheet