Greenpeace paljasti laittoman elektroniikkajätteen viennin Nigeriaan

Lehdistötiedote - helmikuu 18, 2009
Greenpeace on paljastanut, kuinka kierrätykseen tarkoitettua elektroniikkajätettä viedään laittomasti Iso-Britanniasta Nigeriaan käytettynä tavarana. Nigeria on yksi maista, johon teollisuusmaat vievät myrkyllistä elektroniikkajätettään.

Euroopasta lähtöisin oleva elektroniikkaromu sapuu Nigeriaan. Jäte myrkyttää sekä ihmisiä että ympäristöä.

Sky-televisiokanavalla julkaistu paljastus osoittaa, kuinka elektroniikkateollisuuden kyvyttömyys kantaa vastuuta kierrätyksestä lisää vaarallisen jätteen vientiä Euroopasta kehitysmaihin. Jäte myrkyttää sekä ihmisiä että ympäristöä.

- Elektroniikkatuotteiden valmistajat voivat lopettaa tämän laittoman ja myrkyllisen kaupan varmistamalla, ettei heidän tuotteissaan ole vaarallisia komponentteja. Heidän on otettava täysi vastuu tuotteidensa turvallisesta kierrätyksestä ja siten laitettava loppu kasvaville elektroniikkajätteen kaatopaikoille, jotka myrkyttävät ihmisiä ja ympäristöä kehitysmaissa, sanoo Greenpeacen ympäristömyrkkykampanjoitsija Martin Hojsik (1).

Köyhimmät ihmiset, usein lapset, purkavat televisioita, matkapuhelimia, pelikonsoleita ja muita sähkölaitteita, joita tuodaan tonneittain kehitysmaihin. Ilman minkäänlaista suojaa nämä ihmiset altistuvat voimakkaasti myrkyllisille kemikaaleille, elohopealle, lyijylle, ja kadmiumille.

Greenpeace varusti korjauskelvottoman television paikannuslaitteella ja seurasi, mihin televisio joutuu Hampshire County Councilin kierrätyspisteestä. Sen sijaan, että televisio olisi turvallisesti purettu Britanniassa tai Euroopassa, kuten laki vaatii, kierrätysyhtiö BJ Electronics toimitti sen eteenpäin käytettynä tavarana, minkä jälkeen se päätyi Nigeriaan. Missään vaiheessa ennen Nigeriaan lähtevään konttiin lastaamista ei tarkistettu toimiiko televisio. EU:n lainsäädännön mukaan on laitonta viedä maasta rikkinäisiä elektronisia laitteita (2).

Elektroniikkajätteen viennin kieltävästä lainsäädännöstä huolimatta EU:sta lähtee päivittäin Afrikkaan tuhansia vanhoja elektroniikkalaitteita ja niiden osia. Jotkin laitteista korjataan ja otetaan uudestaan käyttöön, mutta suuri osa päätyy hajotettavaksi. Eurooppa, Yhdysvallat, Japani ja Etelä-Korea käyttävät kehitysmaita, kuten Nigeriaa, Ghanaa, Pakistania, Intiaa ja Kiinaa elektroniikkajätteen kaatopaikkoina.

Sky Newsin uutinen aiheesta

Notes:

(1) Neljän tietokonevalmistajan omien ilmoitusten perusteella on arvioitu, että vuosina 2006 ja 2007 vain noin kymmenen prosenttia tietokoneista on päätynyt kierrätykseen. Matkapuhelimista kierrätetään vain 2-3 prosenttia. Lisätietoja">http://www.greenpeace.org/international/press/reports/not-in-our-backyard">Lisätietoja

(2) Greenpeacen seuraama televisio oli korjauskelvoton, ja sen takia se olisi pitänyt luokitella jätteeksi. Se sisälsi muun muassa lyijypitoista lasia, joten se oli EU-lainsäädännön (Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1013/2006) mukaan vaarallista jätettä, jota ei saa viedä OECD:n ulkopuolisiin maihin kuten Nigeriaan.