Nokia yhä kärjessä Greenpeacen elektroniikkavertailussa

Lehdistötiedote - joulukuu 6, 2006
Greenpeace on päivittänyt elektroniikkavertailunsa, jossa 14 johtavaa tietokoneiden ja matkapuhelimien valmistajaa on arvioitu ja pisteytetty ympäristöystävällisyyden mukaan. Päivitetystä oppaasta "Guide to Greener Electronics" käy ilmi, että elektroniikka-alan vihertäminen on mahdollista. Vertailu osoittaa nimittäin, että useimmat yritykset ovat sitoutuneet vihreämpiin tuotantomenetelmiin, kuten vaarallisimmista kemikaaleista luopumiseen ja kierrätyksen tehostamiseen. Nokia on yhä listan kärjessä elektroniikka-alan ympäristöystävällisimpänä yrityksenä. Apple sen sijaan laahaa perässä listan jumbona.

Apple sijoittuu viimeiseksi Greenpeacen elektroniikkavertailussa, jossa arvioitiin elektroniikka-alalla toimivien yritysten ympäristöystävällisyyttä. Selvitys julkistettiin itsenäisyyspäivänä 2006.

- Kärkisijoille sijoittuneet yhtiöt noudattavat varovaisuusperiaatetta luopumalla vaarallisimpien kemikaalien käytöstä. Yritykset ovat tiedostaneet, että niiden on kustannettava omien tuotteidensa palautus sekä huolehdittava vastuullisesta kierrätyksestä, toteaa Greenpeacen kemikaaliasiantuntija Jacob Hartmann.

- Näyttää siltä, että elektroniikka-alalla on käynnissä on eräänlainen murroskausi, jossa ollaan menossa ympäristöystävällisempään suuntaan. Esimerkiksi Acer ja Lenovo, kaksi alan suuryritystä, ovat sitoutuneet vaarallisista kemikaaleista luopumiseen, Hartmann lisää.

Nokia pitää yhä listan kärkipaikkaa. Yrityksellä on edistykselliset toimintaperiaatteet sekä kemikaalien että sähköromun suhteen. Yhtiö ei kuitenkaan vielä ole ilmoittanut tarkkaa aikataulua PVC-muovin luopumisesta kaikissa tuotteissaan.

- Vastakohtana on Apple, jolle myönnetään viimeinen sija olemattomista toimistaan siitä lähtien, kun Greenpeacen opas julkistettiin ensimmäistä kertaa kolme kuukautta sitten. Useimmat kilpailijat ovat parantaneet ympäristöperiaatteitaan tämän vuoden aikana. Vaikka Apple on innovaation ja muotoilun saralla maailmanlaajuinen markkinajohtaja, yritys on häviämässä tämän kilpailun, Hartmann toteaa.

Motorola on listan huikein nousija. Vaikka se viimeksi rankattiin toiseksi viimeiseksi, yritys on nyt ponnistanut ylös neljänneksi. LGE,  Samsung ja Sony ovat taas menettäneet pisteitä. Yhtiöt tukevat tällä hetkellä Yhdysvaltojen säännöksiä, jotka asettavat kuluttajan vastuuseen tuotteen kierrätyksestä, yrityksen sijaan.

Syyskuussa 2006 Hewlett-Packardia "rangaistiin", kun Greenpeacen tutkijat löysivät HP:n kannettavasta tietokoneesta bromattua palonestoainetta decaBDE:tä, jonka käytöstä HP oli ilmoittanut luopuneensa. HP vastasi nopeasti tutkivansa asiaa. Yritys on nyt julkaissut tiedotteen kotisivuillaan, jossa yritys vahvistaa luopuneensa decaBDE:n käytöstä. HP selittää myös miksi kemikaalia löydettiin tietokoneesta ja tekee selkoa tulevista toimistaan näiden ongelmien välttämiseksi tulevaisuudessa.

- Yritykset näyttävät vastaavan kilpailuun tehokkaammin kuin omatuntoon. Kohdistamalla huomiomme suurimpiin elektroniikkayrityksiin ja haastamalla heidät kilpailuun oppaamme Guide to Greener Electronics on onnistunut motivoimaan yrityksiä parantamaan kemikaali- ja kierrätyslinjauksiaan, Hartmann tiivistää.

http://www.greenpeace.org/international/campaigns/toxics/copy-of-how-the-companies-line

http://www.hp.com/hpinfo/globalcitizenship/environment/productdesign/sept_2006_greenpeace_report.html

www.greenmyapple.com

Lisätietoja:

Jacob Hartmann, kemikaaliasiantuntija (Kööpenhamina), Greenpeace, + 45 28 10 90 20

Iza Kruszewska, myrkkykampanjavastaava (Lontoo), Greenpeace, +44 780 1212992

Mikael Sjövall, tiedottaja, Greenpeace (Helsinki), 050 3696 202