Olkiluodon 3. ydinvoimalan vaikutukset selvitettävä

Lehdistötiedote - maaliskuu 28, 2007
- Energiayhtiöiden ilmoitus uuden ydinvoimalan YVA-selvitysten aloittamisesta on koordinoitu mediashow. Tarkoituksena on sanella hallitusohjelman sisältöä ja vähätellä eduskunnan painoarvoa päätöksenteossa energiapolitiikasta, Greenpeacen energiakampanjoitsija Lauri Myllyvirta kritisoi.

EPR-ydinreaktorin rakennusmaa Olkiluodossa. Rakennushankkeen saamat valtionavut ovat Euroopan komission tutkinnassa ja lähes kaikkien turvallisuuden kannalta keskeisten komponenttien valmistamisessa on ilmennyt vakavia ongelmia.

TVO ja Fortum yrittävät ilmoituksellaan siirtää huomion pois käynnissä olevan voimalahankkeen ongelmista. Greenpeace vaatii hallitusta ensi töikseen selvittämään, onko Olkiluodon 3. ydinvoimalan rakentaminen todella ollut yhteiskunnan kokonaisedun mukaista. Tämä on lain mukaan ydinvoimalan rakentamisen ehto.

- Olkiluodon 3. reaktorin rakennushanke on ajautunut vakaviin turvallisuusongelmiin ja se tulee myöhästymään ainakin 1,5 vuodella. Viivästys aiheuttaa satojen miljoonien euron laskun suomalaisille veronmaksajille ja sähkön käyttäjille. Luvatut työllisyysvaikutukset ja päästövähennykset eivät ole toteutumassa, Myllyvirta listaa.

- Ilmastonmuutoksen torjumisesta ydinvoimainnostuksessa ei ole kyse. Ilmastopäästöjen vähentäminen edellyttää ennen kaikkea turpeen ja kivihiilen käytön vähentämistä lämpölaitoksissa ja öljyn käytön vähentämistä liikenteessä. Näihin haasteisiin ydinsähkö ei vastaa, Greenpeacen ilmastokampanjavastaava Kaisa Kosonen toteaa.

Other contacts:

Lauri Myllyvirta, energiakampanjoitsija, Greenpeace, 050 3625 981
Kaisa Kosonen, ilmastokampanjavastaava, Greenpeace, 050 3688 488
Mikael Sjövall, tiedottaja, Greenpeace, 050 3696 202