Uraanikaivokset ydinvoiman likainen kääntöpuoli

Lehdistötiedote - tammikuu 19, 2007
Greenpeacen aktivistit osoittivat mieltä Valtioneuvoston kanslian edessä ydinvoimaa ja uraanikaivoksia vastaan, sillä aikaa kun Kauppa- ja teollisuusministeriö ilmoitti tiedotustilaisuudessaan sallivansa uraaninetsinnän Kuusamossa.

Greenpeacen aktivistit osoittivat tänään mieltään valtioneuvoston kanslian edessä kauppa- ja teollisuusministeriön julkistaessa tiedotustilaisuudessa päätöksensä uraanivaltaushakemuksiin. Vaikka viidestä hakemuksesta vain yksi sai luvan, voidaan hakemukset lähettää uudelleen käsiteltäviksi heti niiden täydentämisen jälkeen.

Aktivistien banderollissa luki "Uraanikaivos Pekkarisen takapihalle?". Päätöksistä selvisi, että Uudellamaalla valtausuhka on edelleen olemassa, ja Areva/Cogema voi hakea valtausta heti uudelleen hakemusten täydentämisen jälkeen. Greenpeace muistuttaa, että Suomi on ydinvoimaa lisäämällä ja edistämällä kasvattanut painetta uusien uraanikaivosten avaamiseen.

- Kaupallisen kokoluokan uraanikaivos tuottaisi parin vuosikymmenen aikana noin 20 kertaa eduskuntatalon tilavuuden verran radioaktiivista jätekiveä ja 5 kertaa eduskuntatalon tilavuuden verran myrkyllistä lietettä. Uraanikaivoksiin liittyy riskejä ympäristölle johtuen kaivoksilta leviävästä radioaktiivisesta pölystä, radonista ja myrkyllisen lietteen valumisesta vesistöihin, kuvaa Greenpeacen energiakampanjoitsija Lauri Myllyvirta

Tänään myönnetty valtausalue Kuusamossa rajoittuu Kitkajärveen. Alueen kalastajat ovat vastustaneet valtauksia ja elintärkeä matkailu todennäköisesti kärsisi kaivoksesta. Kaivosjätteet jäisivät kuntaan pysyvästi.

Greenpeacen kuukausi sitten julkistama raportti paljasti, että Uudellemaalle uraanikaivoksia kaavailevan ranskalaisyhtiö Arevan kaivokset ovat aiheuttaneet paikallisia ympäristökatastrofeja Ranskassa, Pohjois-Amerikassa ja Afrikassa. Yhtiön yhä toimivat kaivokset altistavat pahimmillaan kymmeniä tuhansia ihmisiä normaalia suuremmille annoksille radioaktiivista säteilyä.

- Ydinvoimaan liittyvät riskit ja haitat ovat olleet Suomessa pitkään tabu. Nyt tuhannet suomalaiset pelkäävät joutuvansa uraanikaivoksen naapureiksi. On aika myöntää, että ydinvoima ei ole kestävä tai puhdas energiantuotantomuoto. Päätöksistä voi päätellä että KTM on jokseenkin tietoinen uraaninlouhinnan ongelmista ja riskeistä. Tämän olisi näyttävä myös kotimaisessa ydinvoimakeskustelussa, Lauri Myllyvirta vaatii.

Aiheet