Állítsuk meg a TTIP-t és CETA-t!

Oldal - augusztus 15, 2014
Szinte teljes titokban formálódnak olyan kereskedelmi megállapodások, mint a CETA, a TTIP, a TISA, vagy éppen a TPP. Ezek az egyezménytervezetek a nagyvállalatok érdekeit helyeznék előtérbe az állampolgárokéval szemben. Felhígíthatják a környezet- és természetvédelem évtizedek során küzdelmesen kivívott eredményeit, és befagyaszthatják a jövőbeni szabályozásokat.

Kövesd a Greenpeace Magyarország munkáját!

Az „új generációs szabadkereskedelmi egyezmények” valójában nem az államok közötti kereskedelmet könnyítenék, hanem a környezetet és az állampolgárok egészségét védő szigorúbb szabályozásokat bontanák vissza a lazább előírásokkal rendelkező ország szintjére. (A gyakorlatban ez azt jelentené, hogy legtöbb esetben az európai uniós előírások gyengülnének meg, és kerülnének az Egyesült Államok vagy Kanada gyengébb szintjére.)

Ezek az egyezmények még tovább növelnék a nagyvállalatok hatalmát. A megállapodások által létrehozandó bírósági rendszer a cégeknek kedvezne, és megkerülné a közös európai jogrendünket. Emellett lehetőséget adna a megállapodásban résztvevő másik félnek (például az Egyesült Államoknak vagy Kanadának), hogy negatívan befolyásolják az európai környezetpolitika alakulását. Emellett a megállapodások veszélyeztetnék hazánk GMO-mentességét, továbbá visszaengedhetik az EU-ban korábban már betiltott káros anyagokat, kockára tennék az emberek egészségét és az éghajlati válság enyhítéséért tett intézkedéseket.

Épp ezért a Greenpeace Magyarország minden hasonló elemeket tartalmazó egyezménytervezetek esetén felhívja a döntéshozók figyelmét ezekre a veszélyekre, a magyar emberek egészségének és környezetének megóvása érdekében.

A magyar Greenpeace álláspontja szerint ezen megállapodások nem tekinthetőek kereskedelmi egyezménynek, ugyanis ezek alapvetően nem a gazdasági kapcsolatok élénkítését szolgálják. A TTIP-hez hasonló új generációs egyezmények az érintett lakosság egészséges környezetével szemben a nagyvállalati érdeket helyezi előtérbe. Jogunk van beleszólni a minket érintő kérdésekbe, mindenkit megillet az egészséges és biztonságos környezet!

A TTIP

Az Egyesült Államok és az Európai Unió között tervezett megállapodás ellen több mint 3 millió állampolgár emelte fel szavát számos nemzetközi szervezettel közösen indított petíciónkon keresztül.

Az állampolgárok számára átláthatatlan, a nyilvánosságot kizáró tárgyalások során szövegezett megállapodás tervezetét a Greenpeace juttatta el a közvéleményhez. A TTIP-Leaks néven elhíresült dokumentumok igazolták az aggodalmakat a tervezett egyezménnyel kapcsolatban.

A CETA

A Kanadával tervezett megállapodás a TTIP-hez hasonlóan veszélyeztetné az Unió állampolgárainak egészséges környezetét. Összesen 107 hazai civil szervezet csatlakozott kezdeményezésünkhöz, mely során nyílt levélben fordultunk a kormányzathoz, hogy ne fogadják majd el az egyezményt.

Minden magyar állampolgár érdeke az, hogy együtt meg tudjuk védeni egészéges környezetünket. Ehhez elengedhetetlen, hogy minden hasonló egyezménnyel szemben felemeljük a hangunkat. Álljunk ki együtt egy olyan szabadkereskedelem mellett, mely nem csak gazdasági lehetőséget rejt számunkra, de egyben meg is védi környezeti értékeinket!

Bővebben a Stop TTIP/CETA kampányról (angol nyelven)

Mérlegen a befektetési bírósági rendszer – Tudj meg többet az ICS-ről!