Védjük meg az erdeinket!

Fogjunk össze egy olyan jövőért, amelyben nincs többé erdőirtás! Csatlakozz te is az erdőmentő mozgalomhoz!

Oldal - október 20, 2016
Erdeink kulcsfontosságú szerepet játszanak az emberiség jólétének biztosításában, az egészségünk, az élővilág és bolygónk épségének megőrzésében. Az egész világot tekintve az erdők adnak otthont az állat- és növényfajok kétharmadának, és a tengerekkel együtt az erdők az utolsó védvonalai a katasztrofális klímaválság elleni küzdelemnek.

Segíts megmenteni az Amazonas szívét, a munduruku törzs földjét! Írd alá a brazil kormánynak szóló petíciót. 

Kövesd a Greenpeace Magyarország munkáját!

Földünk évszázadok óta tartó kizsákmányolásának megvan az eredménye: a világ természetes erdeinek nagy része már elpusztult, vagy nagyon rossz állapotba került. Nincs mit szépíteni rajta: valójában természetes erdeinknek több mint a felét elveszítettük.

Ezeknek a létfontosságú ökoszisztémáknak a megsemmisítése költözésre kényszerítette az ott élő emberi közösségeket, és veszélybe sodorta az ottani állat- és növényfajokat. Olyankor, amikor az erdőket felégetik, mindezt még tetézi, hogy a pusztítás üvegházhatású gázokkal árasztja el a légkört. A trópusokon azért olyan gyakori az erdőégetés, mert a jól jövedelmező pálmaolaj-ültetvényeknek és a takarmánynak termesztett szójának így szereznek területet. Ez azonban jóvátehetetlen kárt okoz az életközösségekben.

Ahhoz, hogy elkerüljük az erdőirtás következményeit, azonnal cselekednünk kell.

Ha össszefogunk, együtt megóvhatjuk a földi élet számára alapvető fontosságú erdőterületeket a pusztítástól!

Miért küzdünk az erdők megmentéséért?

Azért küzdünk olyan elszántan, mert a földi élet, ahogyan most ismerjük és szeretjük, nem maradhat fenn erdők nélkül.

A világon több mint 1,6 milliárd ember megélhetése és tápláléka függ az erdőktől. Az erdőirtás halálos veszélybe sodorja az őslakosokat és az erdőtől függő természetközeli népeket, közösségeket.

Az erdők azonban nem csak számukra, hanem mindannyiunk számára létfontosságúak. Erdők nélkül nem lenne tiszta levegőnk és ivóvizünk. De nem lenne tűzifánk, bizonyos gyógyszerek, és rengeteg fából készült termék sem, amelyeket nap mint nap használunk.

Ugyanígy számos olyan állat- és növényfaj van, amelyek szintén nem léteznének az erdők nélkül. Csak a példa kedvéért: minden tizedik ma ismert fajt az amazóniai esőerdőben fedezték fel a tudósok. Ezek a világ legfajgazdagabb élőhelyei, a biológiai sokféleség forró pontjai.

Az erdőirtás elleni küzdelem megváltoztathatatlanul összefonódott egy másik világméretű kihívással, a globális felmelegedés elleni küzdelemmel. Az erdőirtás ugyanis az éves üvegházhatásúgáz-kibocsátás 20%-áért felelős, miközben az érintetlen erdők képesek elnyelni a légkörbe juttatott szén-dioxidot.

Hol vannak még jó állapotban lévő természetes erdők?

A trópusi esőerdők nagy része az Amazonas-medencében, a Kongó-medencében és Indonéziában található, de vannak jelentős tűlevelű őserdők a sarkkör körüli övben, a tajgán is.

Európa területének 2%-nál is kisebb részét borítják olyan erdők, amelyekben alig vagy egyáltalán nincs emberi beavatkozás, de ez a kevesebb mint 2% is hihetetlen gyorsasággal csökken.

Ezeknek az erdőknek egy része épp szomszédságunkban, a Kárpátokban található. Megmentésükért egy, a korábbinál sokkal szigorúbb erdészeti törvény életbe léptetését követeljük. A rendszerszintű változást gyakorlati lépésekkel is támogatjuk: 2016 nyarán önkéntesekkel elkészítettük egy ősi állapotban megmaradt erdő fakataszterét, amelynek megléte szükséges a védelemhez. A katasztert eljuttattuk a romániai környezetvédelmi miniszternek, kérve az erdő haladéktalan védelembe vételét.

Olyan jövőért dolgozunk, amelyben nincs erdőirtás

Azért küzdünk, hogy megállítsuk az erdőirtást, és lehetővé tegyük, hogy természetes erdeink újra gyarapodhassanak. Olyan jövőt szeretnénk, amelyben az erdők helyi közösségeket tartanak el, miközben tele vannak élettel, ott honos állat- és növényfajokkal, és hozzájárulnak a levegő tisztábbá tételéhez.

Cselekedj te is erdők megmentéséért!

  • Ha papírt vásárolsz, olyat válassz, ami 100%-ban újrahasznosított alapanyagból készült!

  • A fából készült termékeknél ellenőrizd, hogy van-e rajta a fenntartható erdőgazdálkodásra utaló FSC-védjegy! Válaszd azoknak a cégeknek a termékeit, amelyek elkötelezték magukat az erdőirtás megállítása mellett!

  • Fogyassz kevesebb húst! Ez az egészségednek is jót tesz, és a trópusi erdőket is kíméled vele. A dél-amerikai esőerdőket ugyanis sok helyen azért irtják ki, hogy állati takarmányt, például szóját termesszenek a helyén.

  • Mondd el másoknak is, hogy mit tehetnek a mindennapokban az erdeink megmentéséért!
 

Kapcsolódó tartalmak:

 

 

Kategóriák