Tegyünk a klímaválság ellen!

Ahhoz, hogy megállítsuk bolygónk felmelegedését, forradalmi változtatásokra van szükség az emberiség energiaellátásában

Oldal - március 22, 2017
Az éghajlatváltozást már nem tudjuk megállítani. Itt és most zajlik. Földünk melegebb, mint valaha, az élővilág és az emberek pedig szenvednek a következményektől. És ez még semmi ahhoz képest, ami a következő generációkra vár, ha nem változtatjuk meg a jelenlegi trendeket. Ma már megvan a tudásunk és a technológiák ahhoz, hogy elegendő tiszta energiát állítsunk elő, és kilábaljunk ebből a szorult helyzetből. Cselekednünk kell. Itt az ideje az energiaforradalomnak!

Most még elejét vehetjük annak, hogy a felmelegedés elszabaduljon, és elérje azt a pontot, ahonnan már az önmagukat erősítő káros folyamatok indulnak be. Mindent meg kell tennünk azért, hogy lelassítsuk a felmelegedést, és a hőmérséklet emelkedését 1,5 Celsius-fok alatt tartsuk.

Kövesd a Greenpeace Magyarország munkáját!

A fosszilis üzemanyagok maradjanak a földben!

Az üvegházhatásúgáz-kibocsátás legfőbb forrása a fosszilis tüzelőanyagok – a kőolaj, a földgáz és a szén – égetése. A légkör jelenlegi CO2-koncentrációja példátlanul magas az emberiség történetében, és a veszélyes mértékű klímaváltozás felé sodor minket. A fosszilis tüzelőanyagok égetéséből származó gázok pedig nem csak a levegőt, hanem a vizeinket és a talajt is szennyezik. A széntűzelésű erőművek globálisan több millió tonnányi mérgező szilárd hulladékot termelnek minden évben; a kőolaj kitermelése pedig – többek között – minden idők legnagyobb tengeri olajkatasztrófájához is vezetett, amikor 2010-ben felrobbant a Deepwater Horizon-fúrótorony a Mexikói-öbölben.

Az atomenergia-termelés elfogadhatatlan kockázatokkal jár

Nem megoldás az atomenergia-termelés sem, ugyanis drága és veszélyes. A csernobili, a fukusimai és a többi atomkatasztrófa óta nyilvánvaló, hogy az atomerőművek elfogadhatatlan kockázatot jelentenek az emberiség és a környezet számára. Nem véletlen, hogy sem teljes körű biztosítást, sem piaci alapon működő beruházót nem lehet találni hozzá. Egy atomerőmű felépítéséhez minden esetben komoly állami szerepvállalás és évtizedek szükségesek. Az atomenergia nem megoldás, ezért minden fórumon fellépünk Paks II ellen.

Mi a helyzet Magyarországon?

A FAO hosszú távú előrejezésében már félsivatagos övezetnek minősítette az Alföldet. A Duna–Tisza közi homokhátság már most is súlyos vízhiánnyal küzd. Közel félmillió ember él ezen a vidéken, akik közül sokaknak már a megélhetése is veszélybe került.

A talajvízszint egyre mélyebbre húzódik, ami megnehezíti az öntözést. Ezzel párhuzamosan az egész országban gyakoribbá váltak a pusztító viharok, a felhőszakadások és az árvizek. A hőmérséklet emelkedését és az ezzel járó, nehezen elviselhető hőhullámokat mindannyian a bőrünkön érezzük.

Ha a globális átlaghőmérséklet az évszázad végéig 2 °C-kal emelkedik, akkor hazánkban a medencehatás miatt ez akár 3-5 Celsius-fokos növekedést is jelenthet. Emiatt itthon különösen fontos, hogy globális szinten is megelőzzük a klímaválság elszabadulását.

Csatlakozz te is az energiaforradalomhoz!

A technológia már rendelkezésünkre áll ahhoz, hogy 100%-ban megújuló energiaforrásokkal váltsuk ki a környezetpusztító energitermelést az egész világon.

Kidolgoztunk forgatókönyvet arra is, hogy Magyarország teljes energiaellátását hogyan lehet 2050-ig minél nagyobb arányban megújuló energiára: a szél, a víz, a nap és a geotermikus energiaforrásokra átállítani.

A befektetés hosszú távon mindenképp kifizetődő lesz – nemcsak környezeti hatásaiban mérve, hanem gazdaságilag is. Magyarország teljesen függetlenné válhat az ország energiaellátását tekintve.

 

 

 

Kategóriák