Kérdések az adományozásról

Szeretnéd tudni, hogyan támogathatod a Greenpeace Magyarország munkáját? Kérdésed van az adományozással kapcsolatban? Itt jó eséllyel megtalálod a választ!

Az adományozás módjáról  
 • Hogyan támogathatom adománnyal a Greenpeace Magyarországot?

  A Greenpeace támogatásának leggyorsabb módja a bankkártyás támogatás, amit honlapunkon keresztül, pár percen belül el tudsz juttatni hozzánk.

  Lehetőség van banki átutalással is támogatni a Greenpeace Magyarország Egyesületet. Bankszámlaszámunk: UniCredit Bank, 10918001-00000015-73370002. Kérjük, hogy a megjegyzés rovatban tüntesd fel elérhetőségeidet, hogy megköszönhessük adományod, és hogy a jövőben további információkat küldhessünk.

  Adó 1%-os felajánlásokat is módunkban áll fogadni, a NAV által regisztrált befogadó civil szervezetként. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

  Amennyiben nem rendelkezel bankszámlával, de támogatnál minket, vedd fel velünk a kapcsolatot, és kérésedre postai úton „sárga csekket” küldünk neked.

  Jelenleg közel 4000-en támogatnak minket rendszeresen, átlagosan havi 1500-2000 forinttal, ami nagyban segít minket a munkánk hosszú távú tervezésében, de az egyszeri adományokat is nagy hálával fogadjuk. Politikai és pénzügyi függetlenségünket pontosan ezeknek a támogatásoknak köszönhetjük.

  Bármilyen támogatással kapcsolatos kérdés esetén keress minket bizalommal e-mailben: , vagy telefonon a 06 1 392-7590 számon.

 • Hogyan járul hozzá a rendszeres támogatás a Greenpeace Magyarország munkájához?

  A céljaink eléréséhez nagy szükségünk van a kiszámíthatóságra, melyet a rendszeresen adományozó támogatóink biztosítanak. Sok ügyünk – mint például az éghajlati válság problémája vagy a budapesti Illatos úti vegyianyag-telephez hasonló szennyezett helyek megtisztítása – nem oldható meg egy-két hónap alatt. A rendszeres adományoknak köszönhető, hogy hosszú távon is tudunk tervezni, és több éven át tartó környezetvédelmi kampányokon tudunk dolgozni.

 • Támogathatom-e például tárggyal, (kedvezményes) szolgáltatással stb. a Greenpeace Magyarországot? Megjelölhetem-e a szervezetet örökösömként?

  Minden támogatásnak nagyon örülünk. Erre sokféle lehetőség van, de minden ilyen jellegű támogatást egyenként bírálunk el. Ezzel kapcsolatban kérjük, írj nekünk a e-mail címre. Köszönjük!

 • Szeretném kifejezetten csak az egyik kampányát támogatni a Greenpeace Magyarországnak, ez lehetséges?

  Igen. Amennyiben így szeretnél nekünk adományt utalni, kérjük a Közlemény rovatban tüntesd fel, hogy melyik kampányra adományozol. Köszönjük!

Az adományok felhasználásáról  
 • Mire fordítja a Greenpeace Magyarország az adományomat?

  Dolgozunk a fenntartható, egészséges, vegyszermentes ökológiai mezőgazdaság elterjedéséért; a tiszta, biztonságos megújuló energiaforrások népszerűsítéséért; a káros vegyi anyagok kivezetéséért és az elhagyatott, illegális veszélyeshulladék-tárolók felszámolásáért; valamint a városi fák és zöldterületek védelméért. Emellett mint minden szervezetnek, természetesen nekünk is vannak működési költségeink is, melyeket szintén a beérkezett adományokból fedezünk.

  A szervezetünkhöz befolyt adományok teljes összegének 5%-át fordítottuk adományszerezéssel összefüggő költségeink fedezésére 2017-ben.

  Tudj meg többet kampányainkról itt!

 • Kérhetem-e a Greenpeace Magyarországot, hogy adományomért cserébe bizonyos környezetvédelmi beruházásokat (pl. napelempark) támogasson/finanszírozzon?

  Nem, mivel a Greenpeace Magyarország nem vesz részt semmiféle beruházásban. Így nincs lehetőség arra, hogy az adott támogatásod egy bizonyos, környezetvédelemhez kapcsolható építkezésre fordítsuk.

 • Egy másik civil szervezetet már támogatok. Miért adományozzak a Greenpeace Magyarországnak (is)?

  Nagyon örülünk, hogy már ilyen módon is erősíted a hazai civil szférát!

  A Greenpeace Magyarország semmilyen politikai párttól vagy vállalattól nem fogad el semmiféle anyagi támogatást. Működésünket csak az olyan magánszemélyek támogatásának köszönhetjük mint amilyen te is vagy! Rámutatunk az egyes környezetvédelmi problémákra, és azok felelőseire is. Szakértőinkkel valós megoldásokat kínálunk, és ha kell, látványos, bátor és békés eszközökkel segítjük elő a pozitív változásokat.

 • Mit kapok a Greenpeace Magyarországtól a támogatásomért cserébe?

  A sikereink a te sikereid is: adományoddal hozzájárulsz ahhoz, hogy Magyarország és az egész Föld egy tisztább, élhetőbb, fenntartatóbb hely legyen.

  A Greenpeace Magyarország számára felajánlott adományokkal olyan sikerekhez járulhatsz hozzá, mint a 2000 tonnányi veszélyes hulladék elszállítása a Budapesti Vegyiművek volt telephelyéről, vagy hogy emberek ezreihez jutunk el az egészséges, vegyszermentes ökológiai gazdálkodást bemutató kiadványainkkal. További sikereinket lásd itt!

A Greenpeace Magyarország működéséről  
 • Honnan származnak a Greenpeace Magyarország bevételei?

  Bevételeink magyar magánszemélyektől és magánszemélyek által alapított alapítványoktól, valamint a közép- és kelet-európai Greenpeace-től származnak, mely ugyancsak kizárólag magánszemélyek és magánszemélyek által alapított alapítványok adományait fogadja el. Sem államoktól, kormányoktól, pártoktól, sem vállalatoktól nem fogadunk el semmilyen anyagi támogatást.

  Magyarországon jelenleg közel 8 ezer támogatónk van, világszerte pedig közel 3 millió. Ők mind magánszemélyek, akik saját pénztárcájukhoz mérten járulnak hozzá a Greenpeace munkájához, sok esetben havi egy-kétezer forinttal. Ők biztosítják a függetlenségünket. Ha pedig valamely támogatótól származó adomány veszélyeztetné ezt a függetlenséget, akkor visszautaljuk a támogatást.

  A Greenpeace Magyarország Egyesület tagja az Etikus Adománygyűjtő Szervezetek mostanra több mint húsztagú csoportjának, és mindenben megfelel az etikai kódexben foglalt szigorú előírásoknak (amelyek egyebek mellett a törvényességre és az átláthatóságra is vonatkoznak).

 • Hogyan gyűjt adományokat a Greenpeace Magyarország?

  A Greenpeace Magyarország hazai bevételei nagy részéhez online kampányokon, telefonos megkereséseken és direkt marketing eszközök (pl. postai levél) használatán keresztül jut hozzá. Továbbá minden évben gyűjtünk adó 1%-os felajánlásokat.

 • Hol érhetőek el a Greenpeace Magyarország éves beszámolói?

  Éves közhasznúsági jelentéseink megtalálhatóak a honlapunkon. Az adott tárgyév előtti évről készült éves beszámoló az adott év júniusától érhető el a honlapon.

 • Az adományozáson kívül segíthetem-e más módon a Greenpeace Magyarországot?

  Természetesen! Munkánk nem lenne lehetséges anélkül a több száz önkéntesünk nélkül, akik legdrágább erőforrásukkal, a szabadidejükkel járulnak hozzá sikereinkhez. Fontos, hogy ténylegesen önkéntességről van szó: mindenki teljesen szabadon dönthet arról, milyen tevékenységekben vesz részt nálunk, illetve mikor és mennyi időt szán ezekre. Ha szeretnél többet megtudni, vagy jelentkeznél aktivistának, kattints ide!

  Munkánkat emellett figyelemmel követheted hírlevelünkön és a Facebook-oldalunkon is. Köszönjük, ha segítesz terjeszteni a híreinket!

Jogi és technikai kérdések