Marile branduri de modă ascund scandalul poluării din China

Comunicat de presă - decembrie 4, 2012
Un nou raport Greenpeace demască nivelul grav de poluare asociată industriei textile.

Beijing, 4 Decembrie 2012 – Greenpeace International a descoperit, în urma unor investigații, deversări de apă industrială care conține o gamă largă de substanțe toxice, în două zone industriale localizate în cea mai importantă bază de fabricare a textilelor din China.

Investigațiile au fost publicate astăzi în raportul Toxic Threads: Putting Pollution on Parade”, care detaliază cum fabricile, dintre care unele producătoare de textile pentru branduri cunoscute (inclusiv Levi’s, Calvin Klein și GAP) exploatează rețeaua hidrografică complexă pentru a se ascunde de verificările proceselor de producție.

„Dintre toate fabricile la care am fost în ultimii câțiva ani, nu am văzut nicăieri o poluare de asemenea amploare. Mostrele de apă reziduală luate de la fața locului s-au dovedit a fi unele din cele mai toxice pe care le-am văzut în cadrul campaniilor noastre. Această poluare trebuie oprită,” declară Yifang Li, Toxics Campaigner pentru Greenpeace Asia de Est.

Greenpeace a investigat două dintre cele mai mari uzine de tratare a apelor uzate din China în provincia Zhejian. Testele efectuate pe mostrele de apă luate din apropierea conductei de deversare arată că apa care se scurge din uzina Shaoxing (cea mai mare de acest gen din China, în termeni de capacitate zilnică de procesare) și uzina Linjiang conțin substanțe chimice toxice cancerigene și substanțe care sunt toxice pentru sistemul reproducător. Unele dintre aceste substanțe sunt persistente în mediu și bioacumulative.
Investigatorii Greenpeace au mărturii de la membrii comunităților locale ale căror sol și apă sunt poluate. Mulți dintre acești localnici sunt îngrijorați cu privire la sănătatea lor (video-documentar Greenpeace aici), într-o asemenea măsură încât, într-o zonă care este în mod normal bine alimentată cu apă, unele comunități se bazează pe autoritățile locale pentru a le furniza apă potabilă.
„Multe mărci internaționale, cum ar fi Levi’s își procură materialele și produsele din instalații situate în astfel de Zone Industriale, cu toate acestea, este aproape imposibil de identificat dacă furnizorii individuali sunt responsabili pentru eliberarea substanțelor periculoase în apă. Acest argument funcționează ca un paravan perfect pentru practici de mediu inacceptabile la nivelul instalațiilor individuale, inclusiv pentru folosirea și deversarea de substanțe toxice în apă, de către industria textilă globală,” adaugă Li.

Deversarea substanțelor chimice periculoase în sistemele de apă, atât atunci când hainele sunt produse cât și după ce acestea sunt vândute – adică atunci când hainele cumpărate sunt spălate iar substanțele se dizolvă în apă – nu poate fi oprită decât prin o eliminare rapidă și transparentă la sursa folosirii acestor substanțe.
„Alături de stabilirea termenelor limită pentru eliminarea celor mai periculoase substanțe, brandurile de îmbrăcăminte trebuie să solicite furnizorilor lor să facă publice informații despre aceste substanțe. Ambele măsuri reprezintă pași-cheie pentru a atinge obiectivul zero-deversări de substanțe chimice periculoase până în 2020 iar Greenpeace va continua să expună brandurile care nu își asumă responsabilitatea pentru fiecare etapă din lanțul de producție și aprovizionare”, declară Martin Hojsik, coordonatorul campaniei Detox la Greenpeace International.

Subiecte