Semnează petiţia împotriva reactoarelor nucleare

Pagină - aprilie 7, 2010
În România există o singură centrală nucleară, la Cernavodă, care are 2 reactoare (Cernavodă 1 şi 2) şi este amplasată într-o zonă cu risc seismic. Guvernul României intenţionează să construiască încă 2 reactoare nucleare (Cernavodă 3 şi 4) şi o nouă centrală nucleară, a cărei locaţie nu a fost făcută publică. Greenpeace a obținut în instanță lista locațiilor posibile pentru amplasarea unei noi centrale nucleare.

     Romana roEn enDe deFr frHu huIt itEs es

   În prezent, România are o singură centrală nucleară, cu două reactoare      nucleare funcționale, la Cernavodă (în sud-estul țării)

    Cernavodă este situat într-o zonă cu risc seismic ridicat.

  Guvernul român plănuiește să construiască încă două reactoare nucleare  funcționale (Cernavodă 3 și 4). Aceste reactoare au un design depășit,  canadian, de tip CANDU 6. 

 


Protecția datelor-politica de confidențialitate

Acest model de reactor este supus unor critici aspre, din cauza unor deficiențe-cheie:

- Are un coeficient pozitiv de reactivitate – una din trăsăturile de proiectare care a dus la catastrofa de la Cernobîl. Din această cauză, construirea reactoarelor de tip CANDU a fost interzisă în SUA, Germania sau Franța;

- Pentru că folosește apă grea ca agent de răcire, în mediul înconjurător se scurge mai mult tritiu, o substanță radioactivă. Acest lucru ar putea fi periculos pentru persoanele sensibile din apropierea orașului Cernavodă, cum ar fi femeile însărcinate și copiii sub patru ani;

- Este destul de ușor să sustragi combustibil uzat din reactor. India s-a folosit de un reactor cu un design similar pentru a obține plutoniu, pentru fabricarea bombei nucleare, în 1974. Nu vrem ca Cernavodă să devină un model pentru alte țări care ar fi interesate de producerea armelor nucleare.

Guvernul României propune construirea unei alte centrale nucleare în nordul țării, Transilvania. Oficialitățile au anunțat că au fost selectate trei locații posibile pentru amplasarea centralei pe râul Someș, dar țin informația secretă de frica protestelor.

Greenpeace promovează eficiența energetică și sursele regenerabile de energie precum energia eoliană, energia geotermală și energia solară ca alternativă la energia nucleară. România are un potențial foarte mare, atât în mărirea eficienței energetice cât și în dezvoltarea diferitelor surse de energie regenerabilă. Acestea nu prezintă riscuri pentru mediul înconjurător și necesită investiții semnificativ mai mici decât energia nucleară. 

Petiția este realizată potrivit Legii 233 din 23/04/2002 , intrată în vigoare din 30/04/2002, lege privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor.

Politica de confidențialitate Greenpeace: Greenpeace nu oferă datele tale personale altor organizații, le păstrează confidențiale și le folosește doar în scopul menționat, acela de a susține petiția. În baza legii 677/2001 si a OUG 36/2007, Greenpeace România este operator de date cu caracter personal, înregistrat cu numărul 14429. 

 

Subiecte