Zece păduri din lume care merită vizitate – și care acum sunt protejate mai bine!

Articol principal - noiembrie 16, 2016
În 2016 milioane de oameni au luat parte la evenimentele Greenpeace pentru protejarea pădurilor și au avut rezultate uimitoare.

Vezi mai jos lista pădurilor unice în lume care acum sunt mai bine protejate datorită mobilizării oamenilor ca tine.

O pădure plină de urși panda gigant în Sichuan, China

În provincia chineză Sichuan, China, se află mai multe rezervații de urs panda-gigant. Mulțumită cercetărilor derulate de Greenpeace, Guvernul acționează în prezent împotriva tăierilor ilegale de păduri din această parte a lumii.

La începutul lui 2016 au apărut vești importante pentru populația Chinei de urși panda-gigant. Guvernul chinez acționează pentru a proteja habitatul lor natural:

- au fost arestați 22 de funcționari civili care erau implicați în tăieri ilegale de arbori

- au fost adresate scăpările din legislația destinată protejării pădurilor

- s-au făcut noi planuri pentru a proteja urșii panda de defrișări

Aceste măsuri au fost luate după ce Greenpeace a descoperit că practicile de tăieri ilegale de pădure pun în pericol populația de panda uriaș din provincia Sichuan. Cercetătorii Greenpeace au petrecut doi ani adunând dovezi ale tăierilor ilegale. Această muncă este posibilă mulțumită celor care sprijină Greenpeace.

Great Bear Rainforest, Canada

Greenpeace a lucrat alături de comunitățile indigene din Canada pentru a proteja întinsa pădure Great Bear Rainforest de minerit și exploatări forestiere industriale. În 2016 a fost atins un nou prag: 85% din zonă este acum protejată. Restul de 15% este strict reglementată.

Greenpeace lucrează alături de comunitățile indigene pentru protejarea Great Bear Rainforest

 Ce pași sunt necesari pentru protejarea pădurii Great Bear?

  1. Sprijinirea popoarelor indigene și a dreptului lor de a decide asupra terenurilor lor.
  2. Derularea de cercetări asupra efectelor mineritului și tăierilor industriale de arbori.
  3. Derularea de blocade, proteste și evenimente.
  4. Negocieri cu companiile, guvernele și localnicii pentru găsirea de soluții.
  5. Asigurarea că regulile și reglementările sunt aplicate.

Pădurile virgine Komi, Rusia

Mulțumită a mii de oameni care s-au mobilizat și Greenpeace Rusia care a dus cazul în instanță, exploatarea minieră a aurului rămâne interzisă în Yudyg Va, care se află în pădurile virgine Komi.

Greenpeace Rusia, împreună cu 22.000 de oameni care s-au alăturat campaniei, au reușit să interzică mineritul aurifer și inevitabila poluare asociată din parcul național Yudyg Va, în întinsele Păduri Virgine Komi.

Parlamentul rus, aflat sub presiune din partea companiilor miniere, intenționa să mute limitele parcului astfel încât zona pe care voiau să o exploateze să nu mai fie protejată de minerit. Greenpeace Rusia a declanșat un caz în justiție și a mobilizat un număr mare de oameni care să scrie scrisori politicienilor. Drept rezultat, s-a renunțat la încercarea de a schimba limitele parcului.

Bazinul Congo, Camerun

Cimpanzei în Sanctuarul pentru Primate Mefou din Camerun. Pentru prima oară în istoria Olandei, a fost sancționat importul de lemn suspect a fi ilegal.

Uniunea Europeană importă lemn din aceste regiuni, lemnul ajungând pe piața europeană în principal prin porturile olandeze. Pentru prima oară în istoria Olandei, o companie a fost sancționată pentru că a important lemn obținut ilegal. Greenpeace a descoperit dovezi ale faptului că importatorul de lemn Fibois, din Purmerend, cumpără lemn de la celebra companie de comercializare a lemnului CCT din Camerun. Această companie este implicată în exploatări ilegale de lemn în bazinul fluviului Congo.

Este scandalos de ușor de importat lemn ilegal în Olanda. Chiar dacă este interzis, nu există control aproape de loc. Mii de olandezi au cerut secretarului de stat Van Dam să îmbunătățească reglementările de import pentru a preveni importurile de lemn ilegal.

Pădurea tropicală amazoniană, împânzită de camere ascunse

Cu ajutorul Greenpeace, membrii tribului Ka’apor folosesc camere ascunse pentru a proteja pădurea de tăieri ilegale.

 

Ministerul mediului din Brazilia a arestat 11 oameni pentru tăieri ilegale în Amazon și a închis 10 fabrici ilegale de cherestea. Acești distrugători ai pădurilor au activat pe terenurile comunității indigene Ka’apor.

Arestările au venit în urma unui apel către Greenpeace din parteaKa’apor pentru a-i ajuta să-și protejeze pădurea. Folosind camere ascunse, ei captează imagini cu camioanele de lemne care intră în zonă. Camioanele sunt apoi urmărite prin satelit pentru a descoperi locația fabricilor de cherestea. Ka’apor folosește această dovadă a tăierilor ilegale pe terenurile lor pentru a forța guvernul să acționeze.

Pădurea Tongass din Alaska, unde poți observa lupi și balene

Balene cu cocoașă observate în parcul național Tongass. Pădurea a fost protejată de cel mai mare proiect comercial de exploatare forestieră.

Cel mai mare proiect forestier comercial propus pentru pădurea Tongass a fost oprit. Colaborând cu alte organizații de mediu, Greenpeace a putut să prevină distrugerea completă a acestui habitat, care adăpostește căprioare și o sub-specie de lup cenușiu pe cale de dispariție. Administratorii de pădure au fost obligați să o ia de la capăt. Noile planuri trebuie să asigure că pădurea și locuitorii săi nu sunt puși în pericol.

Pădurile din Cambodgia, păzite de călugări

Călugări budiști care binecuvântează un arbore, pentru a-l proteja de tăiere. De asemenea, călugării patrulează pădurea pentru a o proteja de tăietori. Greenpeace a descoperit dovezi că în Cambodgia, precum și în alte țări, SocFin taie pădurea pentru plantații de cauciuc. Foto: Chantal Elkin / CC BY-NC-SA 2.0

Pentru defrișările din Africa de Vest și din Sud-Estul Asiei este responsabilă industria de anvelope. Pădurile tropicale sunt tăiate pentru a face loc plantațiilor de arbori de cauciuc. Din fericire, compania franceză Michelin a publicat acum o politică pentru „zero defrișări”. Compania a  promis că nu va mai cumpăra cauciuc din surse îndoielnice precum Socfin.

Greenpeace Franța a investigat activitățile Socfin și a descoperit că această companie este responsabilă pentru despăduriri și land-grabbing (acaparare de terenuri) în Cambodgia. Călugării locali se implică activ în protejarea pădurilor.

Pădurea tropicală din Republica Democrată Congo

Un arbore Afrormosia în Bazinul fluviului Congo. După ce Greenpeace Africa a expus efectele posibile, a fost anulată permisiunea de a exploata comercial pădurea din zonă.

Guvernul Republicii Democrate Congo și-a încălcat propriile reguli oferind permise pentru exploatare comercială forestieră pentru a tăia arbori într-o zonă întinsă cât 1.300.000 terenuri de fotbal. Ministerul Mediului știa de acest lucru.

Greenpeace Africa a expus scandalul tăierilor în timpul unei conferințe de presă în capitala Kinshasa. Primul ministru congolez l-a chemat imediat la ordin pe ministrul mediului. Permisiunea de exploatare a fost anulată și au fost luate măsuri pentru a îmbunătăți supunerea față de lege pentru a controla tăierile de arbori.

Râul Tapajos din Amazonia

IBAMA, Agenția de Mediu braziliană, a respins planurile de a construi un baraj uriaș în inima Amazoniei. Agenția a refuzat să emită acordul de mediu pentru mega-barajul São Luiz do Tapajós. Potrivit IBAMA, barajul ar avea un impact mult prea mare asupra mediului și asupra pământurilor indigenilor Munduruku.

Fără acest permis, construcția barajului este oprită complet. Aceasta este o victorie uriașă pentru toți locuitorii bazinului râului Tapajós și pentru cei 1,2 milioane de oameni care și-au alăturat vocea în campania pentru protejarea pădurii amazoniene.

 

Fruct de Achiote în pădurea amazoniană.

Pădurile virgine din Făgăraș, România

Anul acesta Guvernul român a instituit Catalogul național al pădurilor virgine și cvasivirgine. Zeci de activiști Greenpeace din 14 țări europene au cartat în luna august 845 de hectare de păduri seculare în munții Făgăraș din județul Argeș. Greenpeace a propus ca aceste păduri să fie incluse în Catalog. Analiza Greenpeace arată de asemenea că în ultimii zece ani, în zona care înainte adăpostea 2.575 de hectare de păduri virgine, 985 de hectare (38,3%) au fost distruse. Activiștii  atrag atenția și asupra faptului că puținele păduri virgine rămase sunt încă amenințate, în mare parte de exploatările forestiere. Greenpeace cere Ministrului Mediului Apelor și Pădurilor din România să aplice de urgență  moratoriul instituit prin lege asupra oricărei forme de intervenție în pădurile care încă se pot califica pentru a fi incluse în Catalog.

 

Subiecte