Recomandările Greenpeace Romania pentru noua strategie energetică

Articol principal - aprilie 4, 2014
Greenpeace România a transmis un set de recomandări către Departamentul de Energie din cadrul Ministerului Economiei.

În cadrul primei inițiative guvernamentale de consultare a publicului pe tema viitoarei strategii energetice naționale, cu termen 4 aprilie, Greenpeace România a transmis un set de recomandări către Departamentul de Energie din cadrul Ministerului Economiei.

Alături de recomandări de ordin economic, precum predictibilitatea cadrului legislativ, transparența decizională, liberalizarea pieței și eficiența energetică, Greenpeace a subliniat importanța schimbării paradigmei energetice.

Astfel, orientarea către eficiență energetică, atât la producerea de energie, cât și la transportul, distribuția și consumul acesteia, va diminua semnificativ necesarul național de energie. Acest efect important, împreună cu mărirea gradului de flexibilitate a sistemului, pentru preluarea integrală a energiei din surse regenerabile, va face posibilă eliminarea, în timp, a capacităților de producție cu funcționare în bandă (nuclear și termo pe cărbune). Acestea din urmă reprezintă tehnologiile cele mai periculoase pentru mediul natural și pentru sănătatea umană. Sunt cunoscute, de asemenea, și neajunsurile de ordin economic ale acestor capacități de generare.

Este importantă stabilirea unui calendar clar, cu orizont cât mai apropiat, pentru reducerea și sistarea definitivă a producerii de energie pe bază de cărbune.

În plus, este complet inoportună construirea de noi capacități energetice pe bază de cărbune.

Nu în ultimul rând, Greenpeace a atras atenția asupra importanței și obligativitatii derulării procedurii de evaluare strategică de mediu pentru noua strategie energetică națională.