Greenpeace lansează [R]evoluția Energetică în România

Comunicat de presă - noiembrie 19, 2012
Cu tehnologia disponibilă în prezent, România poate, până în 2050, să acopere 84% din necesarul energetic din surse regenerabile de energie.

București, 19 noiembrie 2012  - Greenpeace a lansat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, studiul [R]evoluția Energetică, ce prezintă beneficiile pe care România le-ar avea adoptând o strategie energetică axată pe energie din surse regenerabile și eficiență energetică.

Studiul face o paralelă între două scenarii energetice: unul de referință, în care sectorul energetic evoluează în ritmul actual și un scenariu orientat spre energie din surse regenerabile și eficiență energetică, denumit [R]evoluția Energetică.

Astfel, potrivit studiului, din comparația celor două scenarii rezultă o serie de avantaje în favoarea [R]evoluția Energetică, precum un plus de 6.000 de locuri de muncă între 2010-2030, reducerea costurilor de combustibil, prin eliminarea treptată a folosirii combustibililor fosili și a celui nuclear, o mai bună securitate energetică, prin reducerea dependenței de importuri și, bineînțeles, un mediu mai curat – până în 2050, România ar putea emite CO2 la un nivel de doar 7% față de emisiile din 1990.

Până în 2050, aplicând scenariul propus de Greenpeace, România ar putea reduce cererea finală de energie cu 40%. De asemenea, până în 2050, România ar putea fi alimentată cu energie regenerabilă în proporție de 84%, folosind tehnologia disponibilă în prezent.

Schimbările climatice au devenit o certitudine, iar efectele acestora se fac simțite pretutindeni pe glob, tot mai puternic de la an la an, sub forma fenomenelor meteorologice extreme, cu urmări tot mai grave pentru economie și societate. Conform experților, este imperios necesar ca încălzirea climei să fie menținută sub 2° C, iar pentru aceasta trebuie ca omenirea să reducă semnificativ emisiile de gaze cu efect de seră.

Importanța acestor provocări reclamă o transformare radicală a modului în care producem, distribuim și consumăm energia, sau ceea ce Greenpeace numește o [R]evoluție Energetică.

Experții Ernst&Young consideră că indicele de atractivitate pentru energie regenerabilă situează România pe locul 13 la nivel global. Este inacceptabil să nu valorificăm acest avantaj și să continuăm să investim în nuclear și cărbuni!” declară Doina Danciu, coordonator de campanii în cadrul Greenpeace România.

Greenpeace publică [R]evoluția Energetică într-o perioadă în care se hotărăște viitorul energetic al României, pentru a servi drept inspirație factorilor de decizie din sectorul energetic românesc.

Este primul an în care studiul analizează perspectivele energetice ale României. Începând din 2005 și până la această dată, au fost realizate mai multe ediții ale Energy [R]evolution, prezentând atât scenarii energetice globale, cât și detaliate pentru anumite regiuni și țări. De la zona UE, la SUA, India, Australia, Brazilia, Rusia, Africa de Sud, și până la țări mai apropiate României, precum Polonia și Ungaria. Studiul [R]evoluția Energetică este disponibil în format electronic pe website-ul www.greenpeace.ro.” menționează Ionuț Cepraga, coordonator de campanii, Greenpeace România.