China și Statele Unite au aderat în mod oficial la acordul climatic de la Paris

Comunicat de presă - septembrie 5, 2016
Cele mai mari două țări emițătoare de carbon, China și Statele Unite, au aderat în mod oficial la acordul climatic de la Paris, ceea ce reprezintă un pas important pentru cea mai ambițioasă acțiune internațională a prevenirii încălzirii globale.

"În sfârșit, lumea are un acord climatic global din care fac parte atât SUA cât și China ca părți oficiale. Acest lucru duce către o nouă eră în ceea ce privește eforturile globale de combatere a schimbărilor climatice. Ambele țări trebuie să își accelereze eforturile pentru a clădi un viitor în care gravele efecte ale încălzirii globale să fie evitate”, spune Jennifer Morgan, directorul executiv al Greenpeace International.

"Anunțul comun al președinților Chinei și SUA trimite un semnal puternic, acordul de la Paris devenind cu această ocazie efectiv o acțiune", a declarat Li Shuo, consilier senior în politici climatice al Greenpeace.

"Acest angajament aduce posibilitatea intrării în vigoare a Acordului de la Paris mult mai aproape de realitate. Dar, în acest moment, ar trebui să fie văzut ca un punct de plecare și nu ca o acțiune globală, finală pentru climă", a declarat Li Shuo.
Declarația se încheie cu o serie de acorduri bilaterale între Beijing și Washington privind problemele climatice, sub supravegherea președintelui Obama, iar Greenpeace susține că aceste acorduri ar trebui întărite în anii următori.

"Acordul de la Paris este un punct de referință pentru negocierile globale asupra climei, nu scopul final", a declarat Kyle Ash, înalt reprezentant legislativ al Greenpeace SUA. "Statele Unite și China ar trebui să susțină acum pe plan internațional că acordul de la Paris va intra în vigoare cât mai curând posibil, astfel încât lumea să poată trece mai departe."

Summit-ul G20 oferă acum un teren de încercare pentru alte 18 economii importante ale lumii, ca acestea să își afișeze interesul pentru acordul climatic de la Paris.

Anul viitor, Germania va prelua președinția G20 și trebuie să continue presiunile pentru combaterea schimbărilor climatice. Greenpeace cere Germaniei să demonstreze că este gata să treacă la o economie cu zero emisii de carbon și să renunțe complet la cărbune până cel târziu în 2035.

Acordul de la Paris va intra în vigoare după ce 55 de țări, care sunt responsabile pentru cel puțin 55% din emisiile globale de carbon, își vor depune instrumentele de ratificare. Împreună, SUA și China sunt responsabile pentru 38% din emisiile globale de carbon.