5 moduri în care companiile de tehnologie fac ca gadgeturile să se strice repede

Articol principal - august 16, 2017
Imaginează-ți o lume în care funcționarea dispozitivelor tale electronice ar fi de durată, sau un loc unde acestea ar putea fi reparate ușor. Imaginează-ți toți banii economisiți!

...Dar știm că această lume este pur imaginară, pentru că din păcate, tendința firmelor de IT este să facă telefoanele și alte dispozitive mai dificil de reparat și de întreținut.

Greenpeace în parteneriat cu iFixit, companie cu sediul in US, a evaluat peste 40 dintre cele mai populare smartphone-uri, tablete și laptop-uri din ultimii 2 ani, pentru a vedea cât de ușor au consumatorii acces la reparații sau în ce măsură companiile pun la dispoziție piese de schimb și manuale de reparații.

Iată  ce am găsit:

1. Dispozitivele sunt intenționat făcute să fie greu de reparat și întreținut

Schimbarea memoriei sau actualizarea hard-ului nu mai este la fel de ușoară precum era înainte. De ce? Pentru că piesele sunt lipite pe placă, făcând reparația și mai grea. Unele dintre smartphone-urile LG și Samsung și cu laptop-urile Apple sunt exemple pentru acest tip de design.

2. Crezi sau nu, unele telefoane devin mai fragile în loc să fie mai robuste

Mâna sus, dacă ți-ai spart vreodată telefonul. Enervant, nu? O cauză majoră este că ecranele sunt făcute in mare măsura din sticlă, și în timp ce producătorii de electronice au introdus de-a lungul anilor tipuri de sticlă mai rezistente, ecranele sparte sunt încă răspândite. Cele mai multe dintre noile generații de telefoane au ecranul din sticlă expansivă, făcându-le mai predispuse la spargere. Spre exemplu, ultimul model Samsung, Samsung S8, proiectat cu sticlă de la colț la colț, pe fată și pe spate, a fost numit “cel mai fragil telefon făcut vreodată”.

3. Bateriile sunt mai greu de înlocuit

Îți amintești de infamul Samsung Galaxy Note7 care exploda? Compania ar fi fost capabilă să evite anularea a milioane de dispozitive, dacă designul telefonului permitea o îndepărtare simplă a bateriei. Din păcate, aproape 70% dintre toate dispozitivele pe care Greenpeace le-a evaluat aveau baterii imposibil sau foarte dificil de îndepărtat, din cauza conceptelor de design si a folosirii unor adezivi puternici pentru a fixa bateria de carcasă. Bateriile smartphone-ului Samsung Galaxy S8 și McBook-ului Apple Retina sunt complet lipite de panourile dispozitivului.

4. Este greu de obtinut accesul la instrumente pentru repararea individuală

Chiar și atunci când repararea ar putea fi posibilă, aceasta este foarte scumpă și consumatoare de timp, și uneori sunt necesare instrumente speciale pentru a lucra cu șuruburi originale și alte componente. iPhone-urile, R9m-ul Oppo și Huawei P9 sunt câteva dintre dispozitivele care necesită instrumente speciale pentru a fi reparate.

5. Manualele de reparații și piesele de schimb nu sunt ușor accesibile publicului

Foarte puțini producători de electronice furnizează utilizatorilor informații despre cum să își repare produsele. Din cele 17 firme reprezentate în evaluarea Greenpeace, doar 3 (Dell, Fairphone si HP) furnizează toate piesele de schimb și manualele de reparații.

Deci ce produse prietenoase cu mediul poți cumpăra?

Câteva dintre cele mai bune produse pe care le-am găsit, cum ar fi Fairphone, Dell și HP, arată că este posibil să proiectezi un produs care poate fi ulterior reparat.

Fabricarea de dispozitive care durează mai mult și care pot fi reparate reprezintă cel mai important pas pe care firmele de electronice îl pot face pentru a reduce diversele efecte asupra mediului asociate producției de electronice - de la extracția materiilor prime, utilizarea de substanțe chimice periculoase și cantități mari de energie, până la procesul de fabricație, ce generează milioane de tone de deșeuri electronice în fiecare an.

La urma urmei, companiile de tehnologie recrutează unele dintre cele mai strălucite minți de pe planetă, deci de ce nu pot să vină cu ceva care să țină cont de resursele limitate ale pământului nostru?

Elizabeth Jardim este Senior Corporate Campaigner la Greenpeace USA

Împreună, putem schimba sistemul. Alătură-te sutelor de mii de oameni din întreaga lume, cerând companiilor IT ca Apple, Samsung și altele să-și regândească tehnologia și să proiecteze produse care sunt mai durabile și care nu afectează planeta.

Alătură-te mișcării pentru a regândi tehnologia! www.rethink-it.org

Tradus și adaptat de Hermann Beatrix, voluntară Greenpeace