Poletje se v Mariboru začenja z Lentom, to je znano. Ponavadi sicer ves čas Lenta dežuje in
vsi hodimo naokrog v puhovkah, ampak letos je poletje že od začetka tako, kot mora biti. Sončno in vroče. Tudi v petek in soboto, ko smo organizacijo predstavljali na Art kampu v mariborskem parku, je bilo tako. Pasja vročina pa ni motila ne nas ne številnih obiskovalcev.

Foto: Jure Kralj

Največ je bilo otrok, ki so se z nami igrali igro "eko" spomin, barvali pobarvanke in risali risbice z ekološko tematiko. Z osveščanjem je pač treba začeti pri najmlajših. In sodeč po
njihovem zanimanju se vsaj v Mariboru za bodoče mavrične bojevnice in bojevnike ni treba bati. Najbolj zagreta mala okoljevarstvenica si je našo nalepko že v parku nalepila kar na majico.

Seveda smo nagovarjali tudi odrasle. Seznanjali smo jih z aktivnostmi Greenpeacea,
predvsem z našo aktualno kampanjo S.O.S. za Jadran, s katero nasprotujemo načrtom hrvaške vlade za črpanje nafte na Jadranu. Da bi dosegli tudi tiste, ki niso zašli v Mestni park, sva se s prostovoljko Tino sprehodili po centru Maribora, kjer je v soboto dopoldne potekal tudi folklorni festival in je bilo zbranih veliko ljudi. Malce smo bili sicer (neprijetno) presenečeni, ko smo ugotovili, da kar veliko ljudi, ki smo jih nagovorili, kampanje ni poznalo. A ko smo jim jo predstavili, so se vsi strinjali, da je treba take načrte preprečiti in Jadran ohraniti tudi našim zanamcem. Marsikdo je prispeval svoj podpis pod našo kampanjo.

Foto: Jure Kralj


Kar nekaj ljudi nas je tudi povprašalo, kje bi se dalo dobiti nadvse opazne zelene majice, ki
smo jih nosili prostovoljci, pa smo jim povedali, da se nam morajo pridružiti, če jih želijo obleči tudi oni. In sodeč po zanimanju bo na naslednjem sestanku za nove prostovoljce Greenpeaca v Mariboru kar gneča. Kar je seveda super; več kot nas bo, lažje bomo skupaj skrbeli za naš planet.

Foto: Jure Kralj

Zvezdana Berčko, prostovoljka