Greenpeaceov ikonični ledolomilec, Arctic Sunrise, je že tri tedne na poti v podporo morju prijaznim ribičem. Že veste, zakaj?


Naša morja so ogrožena - s slabo nadzorovanim industrijskim ribolovom smo prekomerno izlovili že 60 % rib. To ni slaba novica le za ribe in morja, temveč tudi za male priobalne ribiče, ki lovijo trajnostno in skrbijo za zdravje naših morij. Tej ribiči dajejo identiteto številnim skupnostim, ki že generacije živijo z ribolovom in želijo to tradicijo prenesti tudi na naslednje rodove - toda ali bomo imeli zadosti rib, da se lahko ta sektor trajnostnega ribolova ohrani?

Bomo, toda ukrepati moramo takoj. Evropska unija letos popravlja zakon o Skupni ribiški politiki. Ta izboljšan zakon mora podpirati male priobalne ribiče in odstraniti iz naših morij velike, škodljive ribiške ladje. Greenpeace s to kampanjo poziva ministre vseh držav EU, naj glasujejo v prid novemu zakonu in se tako zavzamejo za morju prijazne ribiče.

Pomagaj nam: pridruži se evropski floti papirnatih ladjic, ki plujejo v Bruselj na zasedanje ministrov v juniju: https://myboat.gp/si/

Z velikim veseljem pa vas vabimo tudi na obisk ladje Arctic Sunrise, ki bo v Kopru naslednji teden med 17. in 19. aprilom. Vsak dan med 14. in 19. uro pripravljamo vodene oglede za obiskovalce, kjer si lahko ogledate ladjo, spoznate posadko in slovenske ribiče, ogledate fotografsko razstavo in še kaj. Oglejte si celoten program.

Spodaj pa še nekaj utrinkov turneje iz Romunije, Bolgarije in Grčije. Naslednja država je sosednja Hrvaška - tudi v Reki lahko obiščete ladjo, in sicer to soboto, 13. aprila med 13. in 19. uro ter v nedeljo med 11. in 19. uro.

 

Romunija: začetek turneje18. marca se je Arctic Sunrise s posadko podal na pot. Prvo pristanišče: Constanta, Romunija.

Izdelane papirnate ladjice, ki jih obiskovalci pripnejo v ribiško mrežo, nato plujejo z ladjo do Bruslja.

Bulgarija: kljubovanje mrazu
V Varni so obiskovalci kljub zimskemu mrazu v vrsti čakali nekaj ur, da bi si ogledali ladjo.

Namen turneje je povezati male trajnostne ribiče, ki se zavzemajo za iste cilje. Tako si romunski in bolgarski ribič simbolno predajata "štafetno" svetilko.

Grčija: boj med ribiči
Na grških otokih, ki jih je obiskala ladja, so potekale zelo intenzivne debate med malimi priobalnimi ribiči in industrijskimi ladjami. Kljub temu, da trajnostni ribiči predstavljajo kar 80 % vse evropske flote, dobijo le 20 % vseh kvot.

Ladjica v Guinnessovo knjigo rekordov!Greenpeaceovi prostovoljci v Grčiji pa so podrli rekord - naredili so papirnato ladjico, dolgo kar 11 metrov. In to iz recikliranega papirja!

Arctic Sunrise na poti proti Hrvaški in Sloveniji

Naša ladja je trenutno na poti in v petek priluje v Reko, kjer bo prisoten tudi del slovenske ekipe. Zelo se veselimo dogodka in upamo, da vam bo uspelo obiskati ta ikonični ledolomilec, ki se po vsem svetu udeležuje kampanj in akcij za zaščito okolja in ga bomo končno v živo videli tudi pri nas. Kakšna čast in navdih!

 

P.S.: Za morebitna vprašanja smo na voljo na