V enem prejšnjih blogov smo opisali primerjavo med dostopnostjo energentov pred polovico stoletja in danes. Tako kot je včasih ob malem naporu na površje pod pritiskom privrela nafta (začetki naftne dobe v ZDA, na Bližnjem vzhodu in drugod), tako lahko danes z malo mero dobre ideje, poznavanja naravnih zakonitosti in seveda dobre tehnične ter marketinške žilice, čisto energijo proizvajamo kjerkoli in kadarkoli.


V zadnjih tednih so našo ekipo dosegle tri izjemne novice, ki jih je vredno povzeti v nekaj stavkih. Redno namreč spremljamo svetovne trende v energetiki in številna odkritja delimo z Vami (novice z energetske [r]evolucije). Tokrat pa torej le na kratko o treh mozaikih v spektru tehnologij obnovljivih virov energije (OVE).


Najprej nas je navdušila novica o izkoriščanju sončne energije v pretežno oblačnem vremenu (City lab), pa tudi sončna elektrarna, ki deluje še več ur po sončnem zahodu (Policy Mic). Tehnologija izkoriščanja sonca hitro napreduje in postaja vse bolj zanesljiva, hkrati pa je zaradi množičnosti proizvodnje tudi vedno bolj poceni. Tudi zato se je na ravni EU pojavila pobuda za vzpostavitev največje proizvodnje fotovoltaike na svetu.


Druga navdihujoča novica je prav tako s področja sončne energije – solarne ceste (Solar roadways). Sončne elektrarne za zdaj povezujemo z ogromnimi ogledali, pa tudi s strehami stavb, kmetijskih objektov, trgovinskih središč. Zdaj pa imamo na voljo tehnologijo za izkoriščanje ogromnih površin tam, kjer potrebujemo energijo – v mestih, na podeželju, v središču naselij, na parkiriščih trgovin. V velikih mestih so cestne površine ene največjih porabnic prostora. Zdaj pa vse te površine lahko izkoristimo za pridobivanje čiste energije. Po besedah pobudnikov, imajo te še številne druge prednosti: uporaba recikliranih materialov, ustvarjanje delovnih mest, nadomeščanje prometnih znakov, opozorila o ovirah na cestišču, zimsko odstranjevanje snega in ledu.


Še tretja novica v luči »sky is the limit«* pa je izkoriščanje energije morskih valov za proizvodnjo elektrike. Na nas se je obrnil slovenski inovator Hinko Stakne, gospod z dolgoletnimi tehničnimi izkušnjami in željo po ustvarjanju cikličnega gospodarstva, ki bi Slovenijo lahko postavil ob bok svetovnim proizvajalcem tehnologij OVE. Ideja je namreč tehnično zelo preprosta – sila valovanja s pomočjo hidravlike pošilja morsko vodo na višje ležeč bazen, s katerega nato vodo vračamo nazaj v morje, ob tem pa le-ta poganja turbino. Gre torej za tehnologijo, ki je nekje vmes med elektrarno na valovanje in črpalno hidroelektrarno. Pogovor z inovatorjem je razkril tudi, da je tehnologija pripravljena za praktično uporabo, zasnovana pa je tako, da nima negativnih vplivov na okolje (ni škodljivih emisij, ni olj, ni nevarna v primeru naravnih ujm). Prilagodi se lahko glede na potrebe po proizvodnji energije (večji, manjši objekt) in glede na karakteristiko prostora.
 

29. maj 2014

Patenti in slika naprave za pridobivanje električne energije s pomočjo energije iz valov v lasti izumitelja Hinka Stakneta. © Greenpeace

 

Če kaj imamo v Sloveniji, so to dobre inovatorske ideje. Prav je, da jih izpostavimo v želji, da bodo nekoč nudile delovna mesta, razvoj lokalnega znanja, recikliranje materialov in seveda, v svoji osnovi glavno, proizvajale čisto obnovljivo energijo.


*angleški rek, v prevodu: omejitev je samo nebo.