Letošnji »Dan za spremembe« je potekal v soboto  8. aprila, tokrat se je odvijal že osmič v znamenju »sodelovanja«. Velika vseslovenska prostovoljska akcija je ponovno povezala številne akterje po celi Sloveniji, tokrat z namenom spodbujanja in širjenja vrednote sodelovanja.

Dan za spremembe.

S sloganom akcije: »Ne prepuščaj se toku, SPREMINJAJ tudi TI!« smo prostovoljci Greenpeacea , v prostorih MISC INFOPEKA, izpeljal delavnico o zdravi prehrani s poudarkom na zelenjavnih obrokih in ozaveščanju o koristi rastlinskega prehranjevanja za zdravje in okolje.

Slika 1 (c) Ines Nemec / Greenpeace

Prostovoljci mariborske ekipe smo pripravili kratko predavanje na temo pomembnosti rastlinskega prehranjevanja in se pridružili projektu »Food not bombs«. Ekipa Pekarne Magdalenske Mreže je  zasnovala projekt,  kjer so odvečno hrano s tržnic pripravili v slasten zelenjavni obrok, katere so kasneje tekom dneva delili mimoidočim. Mi pa smo udeležencem predstavili  alternativne načine prehranjevanja in njihov vpliv na okolje ter zdravje, ter kako lahko z vegetarijansko/vegansko hrano nadomestimo vse potrebne nutriente. Povzeli pa smo tudi osebne izkušnje pri sestavi obrokov.

Slika 2 (c) Ines Nemec / Greenpeace

Kot skupina prostovoljcev smo se na ta dan naučili, da sodelovati pomeni delati stvari skupaj, skupaj graditi, skupaj čutiti. Resnično sodelovanje se torej rojeva, ne samo iz dogovora o izpeljavi skupnega projekta, pač pa tudi iz radosti in občutka za skupnost. To je nenavadno občutenje sodelovanja, občutek radosti, biti, delati skupaj in se tako učinkovito medsebojno dopolnjevati.

Ines Nemec, prostovoljka