Naš Detox dan se je začel v zgodnjih jutranjih urah 3. novembra, ko smo še v trdi temi pričeli z vožnjo iz Ljubljane. Pot je hitro minila in učenci Osnovne šole Svete Trojice so nas pričakali v sproščenem, zvedavem vzdušju.

Najprej smo predstavili obe organizaciji in cilje današnjega dne. Svoj nagovor v telovadnici pa je podal tudi ravnatelj šole. Potem pa se je raziskovanje pričelo.

Naravoslovni dan smo nadaljevali v učilnicah, razdeljeni v tri skupine. Prva delavnica je obsegala kreativno ustvarjanje mladih raziskovalcev – naredili so unikatne Greenpeaceove transparente.

foto arhiv OŠ in vrtca Sveta Trojica


Na drugi delavnici smo spoznali, kako onesnažujemo okolje s proizvodnjo oblačil. Učenci in izvajalci delavnice smo bili presenečeni, da je kar nekaj kosov oblačil mladih aktivistov bilo narejenih v Evropi. Še vedno pa prednjačijo obleke, narejene v Aziji.

Nadaljevali smo z zgražanjem nad odplakami, ki jih proizvodnja oblačil pušča v svetovnih vodah. Sedaj se vsi še bolj zavedamo, da je voda le ena sama in da moramo za njo poskrbeti. Učenci so navdušili s svojimi idejami za boljši svet, ko so se postavili v vlogo voditelja, ki lahko spremeni svet v enem dnevu.

foto arhiv OŠ in vrtca Sveta Trojica

Focus, društvo za sonaraven razvoj, je zaokrožilo naravoslovni dan Osnovne šole Svete Trojice z delavnico na temo življenjskega cikla izdelka, ki so si ga učenci in učenke lahko izbrali sami.

foto arhiv OŠ in vrtca Sveta Trojica


Za gostoljubje, izmenjane izkušnje in znanje se iskreno zahvaljujemo  ravnatelju, kolektivu OŠ Svete Trojice in izjemnim učencem, ki že sedaj s svojimi okoljevarstvenimi ravnanji spreminjajo svet na bolje.

 

Aja Lovrec, prostovoljka