V sodelovanju s knjižnico Logatec je Greenpeace v četrtek, 21. aprila, organiziral že drugo predavanje na temo Detox. Vodili sva ga prostovoljki Nikolina Mlinarić in Anastazija Zajec, potekalo pa je nekako takole:

Niki in Nastja - prostovoljski, ki predstavljata Detox kampanjo.

Ko sva prispeli v knjižnico so naju poslali skozi stranska vrata, ki pa so se odprla v veliko dvorano, ki je imela poleg parterja še celo balkon! Močno sem si želela, da bi bila nekega dne ta dvorana napolnjena z ljudmi, ki bodo navdušeno prisluhnili nasvetom o tem, kako spremeniti svet. Na žalost pa sem se zavedala, da ta dan še ne bo prišel tako hitro. V celi dvorani je bilo ob uri začetka šest oseb.

Razloga za to sta bila, kot nama je pozneje razložila knjižničarka, dva: prvič, vreme je bilo lepo in veliko ljudi je svoj večer preživljalo zunaj, kjer so lovili še zadnje sončne žarke. Kot drugi razlog pa je gospa navedla kar konkreten primer. Ko je namreč želela eno izmed obiskovalk knjižnice povabiti na predavanje, ji je ta odvrnila: »Ah, po tem se pa samo sekiraš!« Očitno nekateri ljudje raje živijo v "temi", kot pa da bi poskušali spremeniti ta svet.

Predavanje sva seveda izvedli in na koncu poželi celo aplavz. Ko pa je nastopil čas za vprašanja, naju je knjižničarka prijetno presenetila. Vse prisotne je namreč povabila za okroglo mizo, kjer je bil pripravljen manjši prigrizek. Tam sva z udeleženci klepetali še kakšno uro o mnogih temah: vse od kampanje Detox, novih načinov reševanja težav, ki jih le-ta izpostavlja, pa tudi do strupov, ki jih dandanes najdemo v hrani in drugod v našem življenju. Takrat sem dobila pravi življenjski primer reka: Kvaliteta je bolj pomembna od kvantitete. Če obstaja na svetu še vsaj nekaj takšnih ljudi, verjamem da nam bo vsem skupaj uspelo pustiti pozitiven pečat na tem svetu.

Okrogla miza z gosti večera

 

Anastazija Zajec, prostovoljka