Če še vedno menite, da so animirani filmi zgolj za otroke, naj vam zagotovimo, da temu vsekakor ni tako. In če se na prvi pogled zdi, da je animirani film Deček in svet, ki z 28. marcem pričenja svoje popotovanje po izbranih kinih Art kino mreže Slovenije, zaradi odsotnosti dialoga in svoje navidezne preprostosti, čisto zares samo za tiste blizu 7+, vam ponovno lahko zagotovimo, da temu ni tako.

decek

V tem čudovitem, skoraj uro in pol dolgem, z glasbo prežetem filmu, njegov avtor, brazilski animator Ale Abreu (ki bo prisoten ob premieri filma v ljubljanskem Kinodvoru) dokazuje, da se da tudi brez besed veliko povedati. Pravzaprav ogromno.

Film je poklon naravi in kritika sodobne družbe - potrošništva, medijev in industrializacije - skozi videnje dečka, ki v svetu išče svoje mesto. Zgodba spremlja dečka, ki svoje dneve preživlja v idiličnem brazilskem podeželskem okolju, kjer se zdi, da se je čas ustavil. Ko se njegov oče s trebuhom za kruhom odpravi od doma, mu deček sledi v kaotično velemesto, na svoji odiseji pa spoznava posledice tehnološkega napredka in probleme sodobne družbe. V filmu so izpostavljene tematike onesnaževanja, izkoriščanja delovne sile, medijske manipulacije, povezanosti političnih ter gospodarskih interesov in posledičnih (vojaških) konfliktov v družbi. Avtor spretno krmari med temi težkimi in pomembnimi temami ter uspešno prepleta širšo, družbeno, ter ožjo, osebno zgodbo dečka.

decek2

Vsekakor film, katerega sporočilo tudi sami podpiramo in za katerega si želimo, da bi ga videlo čimveč ljudi. Zatorej hitro v kino!

 

Več informacij na strani http://decekinsvet.animateka.si/sl/

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=TKAJuQ7O4dg