Danes smo pred Državnim zborom RS organiziral javno manifestacijo, na kateri smo skupaj z aktivisti s pomočjo slikovitih transparentov javno pozvali stranke in njihove vodje k podpori petim načelom trajnostne energetike. S tem dogodkom Greenpeace vstopa v kampanjo s konkretnimi zahtevami do vseh strank, ki so napovedale sodelovanje na volitvah. Današnji dogodek je prvi v vrsti prihajajočih.

Letošnje parlamentarne volitve so prelomne v marsikaterem pomenu.


Opažamo, da v trenutni javni razpravi prevladujejo vprašanja, kako državo izviti iz primeža ekonomske krize, kako zagnati gospodarstvo, kako ustvariti nova delovna mesta in ustvariti učinkovito državo. Gre za pomembna vprašanja, ki pa jih je potrebno razširiti in jih postaviti v kontekst dolgoročnejše razvojne usmeritve države.

(C) Greenpeace/Ristič

Opredelitev strank.

Danes se namreč ne soočamo samo z gospodarsko krizo, temveč tudi z družbeno ter vse bolj poglabljajočo se okoljsko krizo.  Nobene od njih ne bomo rešili samo z interventnimi ukrepi, kakor tudi ne z ukrepi, ki morda na kratek rok rešujejo gospodarsko krizo, poglabljajo pa okoljsko in družbeno.

Na vse tri krize učinkovito odgovarja dolgoročnejša usmeritev k trajnostni energetiki, ki vključuje zaustavitev razsipavanja z energijo, nova delovna mesta, ki temeljijo na razvoju zelenih tehnologij ter preusmeritev k varni in čisti energiji s ciljem, da do leta 2050 preidemo k uporabi energije, ki bo v celoti prihajala iz obnovljivih virov.

 

Energetika je veliko več kot samo proizvajanje energije

Energetika lahko postane osrčje naših razvojnih priložnosti ali pa jedro osrčje groženj našemu razvoju. Od vseh politikov pričakujemo, da se do tega vprašanja jasno opredelijo. To je še posebej pomembno, saj se bodo v prihajajočem mandatu odločali,  kam usmeriti med 25 in 29 milijard evrov, ki jih Nacionalni energetski program (-2030) predvideva za modernizacijo slovenskega energetske sektorja. Ta ocena zajema tako javna kot zasebna sredstva. Lahko se odločimo za rešitve, kot jih poznamo danes in ki sodijo v prejšnja stoletja, ko druge izbire ni bilo. Lahko pa uberemo drugačno pot in se usmerimo v razvoj zelenih tehnologij, ki prinašajo rešitve za naš čas.

Vlaganje v čisto in varno energijo ima izjemen potencial rasti, ustvarja nova delovna mesta in hkrati zmanjšuje negativne vplive na okolje

©Greenpeace/Novotny

Greenpeaceovi aktivisti pred parlamentom.

Pravočasna usmeritev v razvoj in uporabo čistih, zelenih tehnologij ponuja slovenskemu gospodarstvu velike priložnosti za pridobitev oz. ohranitev konkurenčnega položaja v odnosu do tujih tekmecev. Ponuja priložnosti vsaki slovenski vasi in ne samo izbranim mestom, ki danes prevladujejo v slovenski energetski debati.

Greenpeace v Sloveniji je danes aktivno vstopil v predvolilno kampanjo. A ne z namenom zasesti stolčke v Parlamentu, temveč da od tistih, ki jim bo zaupana ta odgovornost, izvabi jasne odgovore, za kakšno Slovenijo se bodo v imenu volivcev in volivk zavzemali. Bodo soustvarjali Slovenijo uresničenih priložnosti, ki sledi načrtu B, ali bodo podpiralo politiko ugrabljene države, ki je sposobna le kimati močnim lobijem velikih energetskih centrov. Načrtujejo čisto in varno energijo za zdravje in razvoj, ali pa so na tem področju preprosto brez načrta?