Čez tri tedne, 23. in 24. oktobra, se bodo evropski politični voditelji sestali v Bruslju, kjer se bodo dogovorili o evropski podnebno-energetski politiki, ki bo vplivala na nas še več naslednjih desetletij.

Politiki so pod pritiskom, še posebej po podnebnem vrhu v New Yorku, kjer se je zgodil največji podnebni protest v zgodovini. Ljudje zahtevajo odločne ukrepe za zaščito podnebja. Vedo, da se ljudje ne zadovoljijo več z nekaj visokoletečimi besedami o podnebnih spremembah, ampak hoče videti konkretne ukrepe.

S tem ko se približuje zima in bodo Evropejci vedno bolj izpostavljeni potrebi po ogrevanju na plin, bo predsednik Putin zelo verjeno nadaljeval z grožnjami o izklopu dobave plina za Evropo, da bi dosegel svoje cilje v Ukrajini. Predstavniki fosilnega lobija pritiskajo na evropske voditelje, naj Rusije ne razburjajo preveč, s tem ko govorijo o energetski neodvisnosti s pomočjo obnovljivih virov. Če bomo tiho, se bomo lahko še naprej greli na ruski plin.

Vemo pa, da lahko največ naredimo za svojo energetsko varnost z obnovljivimi viri in z zmanjšanjem porabe energijo s pomočjo energetske učinkovitosti. Vsaka sončna elektrarna in vsaka nova vetrnica, ki se postavi v Evropi, zmanjšuje naše račune za fosilna goriva. EU vsako leto plačuje več kot 400 milijard evrov za nakup več kot pol energije (53 %), ki jo porabi, v tujini.

Cena obnovljivih virov vztrajno pada, kljub prejemanju veliko manjših podpor v primerjavi s podporami, ki so jih v fazi razvoja prejeli jedrski ali fosilni sektor. Na podlagi podatkov EU, ki so pricurljali v javnost, sta leta 2011 jedrska in fosilna industrija v EU skupaj prejeli 60 milijard evrov subvencij – kar je dvakrat več, kot so prejeli proizvajalci obnovljivih virov v istem letu.

Upoštevajmo še stroške kurjenja fosilnih goriv. Samo onesnažen zrak zaradi fosilnih goriv nas Evropejce stane 42,8 milijard evrov letno za zdravstvene stroške. Ti izračuni seveda ne zajemajo trpljenja ljudi, ki obolijo zaradi onesnaženega zraka. Nerešeno vprašanje visoko radioaktivnih jedrskih odpadkov in razgradnja jedrskih elektrarn nas bo finančno izčrpavala še več naslednjih generacij. Podaljšanje delovanja Francoskih nukleark na 50 let delovanja bo stalo 55 milijard evrov.

Po drugi strani vemo, da obnovljivi viri ustvarjajo delovna mesta. Po podatkih Evropske komisije je sektor obnovljivih virov energije do leta 2011 v EU ustvaril med 800 000 in 1,2 milijona novih delovnih mest.

Nenazadnje pa imamo še najbolj smiselno in samoumevno rešitev: zmanjšanje razsipavanja z energijo. Prav vse države EU bi rade porabljale energijo bolj učinkovito. Kdo bi potemtakem v njihov imenu nasprotoval EU ciljem za povečanje energetske učinkovitosti. Še nikoli noben politik ni rekel, da je zapravljanje energije dobra stvar.

Želimo zagotovilo, da bodo politiki prisluhnili željam ljudem, ki so jih postavili na položaj moči, in ne zgolj fosilni ter jedrski industriji, ki glasno trka na njihova vrata. Predstavniki teh industrij to počno zaradi tega, ker jih je strah. Njihov poslovni model je zastarel. Niso investirali v obnovljive vire energije (ampak v TEŠ 6 in razmišljajo o NEK II), ki je edina jasna pot v prihodnost. Namesto tega je središče gospodarstva danes še vedno odvisno od uvoza umazanih fosilnih goriv iz območij nestabilnih režimov, kar ohranja Evropsko geopolitično ranljivost.

 Greenpeace poziva evropske politike k podpori 45 odstotnega deleža obnovljivih virov energije, 40 odstotni energetski učinkovitosti in 55 odstotnem zmanjšanju domačih izpustov ogljika v energetski politiki do leta 2030.

 Naslednji korak proti končni odločitvi bo v ponedeljek, 6. oktobra, v Milanu. Energetski in okoljski ministri EU bodo pripravili teren za voditelje držav in vlad, ki se bodo sestali dva tedna kasneje.

 Želimo, da vsi ti ministri s strani svojih držav slišijo to, preden pridejo v Milan. Od naših podpornikov želimo, da jih pozovejo k podpori večji energetske učinkovitosti in več obnovljivim virom ter večjim rezom ogljika.

 Želimo jih opomniti, za koga pravzaprav delajo.

 Pridružite se Evropejkam in Evropejcem po vsej Evropi in tvitajte vladi RS Slovenije danes (@vladaRS)! Povejte ministru dr. Petru Gašperšiču (energetika) in ministrici Ireni Majcen (okolje in podnebje), da si želite obnovljivih virov in energetske učinkovitosti za varno energetsko prihodnost. 90 % Slovenk in Slovencev zahteva nova vlaganja v obnovljive vire in energetsko učinkovitost, ter skupno ukrepanje EU. Naj ministra v Milanu zastopata interese ljudi.

Za prihodnost, ki si jo želimo, spregovorimo z enim odločnim: obnovljivi viri in učinkovitost sta naša največja varnost.