Le kdo še ni sanjal o tem, da bi hodil ali smučal po neverjetnih pokrajinah neokrnjene divjine Himalaje, Andov ali Altaja? Sneg in voda nista nikjer na svetu čistejša kot v bistrem gorskem jezeru, daleč stran od civilizacije. Le malo ljubiteljev narave bi pričakovalo, da se tudi na takšnih krajih najdejo obstojne in nevarne kemikalije.

Maja in junija 2015 je osem Greenpeaceovih ekip vodilo odprave na treh celinah po najlepših in na videz neokrnjenih predelih sveta. Zbirali smo vzorce vode in snega, da bi jih testirali za koncentracije per- in polifluoriranih kemikalij (PFC-jev). Kot kaže poročilo »Footprints in the snow - Hazardous PFCs in remote locations around the globe« (»Stopinje v snegu – nevarni PFC-ji na odročnih področjih po svetu«), smo te obstojne in nevarne kemikalije žal našli v vzorcih snega z vseh oddaljenih področij, ki so jih obiskale Greenpeaceove ekipe. S to globalno raziskavo smo želeli opozoriti na dolgoleten, a slabo poznan problem: globalno prisotnost nevidnih, a zelo nevarnih kemikalij v našem okolju.

PFC-ji se uporabljajo pri številnih industrijskih procesih in potrošniških izdelkih. Njihov pomemben porabnik je industrija izdelkov za uporabo na prostem, ki PFC-je nanaša na izdelke, da jih naredi odporne na vodo in umazanijo. Ko se enkrat sprostijo v okolje, se PFC-ji razgrajujejo zelo počasi – v okolju ostanejo več let in se razpršijo po celotnem planetu. 

Nekateri med njimi škodujejo reproduktivnim organom, povzročajo rast tumorjev in vplivajo na hormonski sistem. Industrija dejavnosti na prostem promovira svobodo in ljubezen do narave: »čudovito divjino«.

Proizvajalci v tej panogi svoje izdelke tržijo s podobami čudovitih gorskih pokrajin, mogočnih gozdov, novozapadlega snega in čistih rek. Te pozitivne podobe intenzivno oglašujejo proizvajalci oblačil za vse vremenske razmere, ki so zaradi njih v zadnjih letih dosegali hitro, dvoštevilčno rast. Ironično je, da podjetja, ki so pri svojem poslovanju odvisna od narave, zavestno sproščajo nevarne kemikalije v okolje.

Potrošniki so za kakovostno nepremočljivo jakno, ki se trži s pomočjo podob smučarjev na celcu ali neustrašnih plezalcev, pogosto pripravljeni odšteti več sto evrov, čeprav večinoma niso vrhunski športniki, ampak večino časa prebijejo v mestih in potrebujejo le spodobno vetrovko za na kolo ali za jesenski sprehod. Tudi otroška oblačila se prodajajo s »profesionalno« končno obdelavo, čeprav se pogosteje uporabljajo v dežju in blatu, v peskovniku ali na igrišču. Kljub temu pa so si proizvajalci zadali cilj, da bodo njihova oblačila vedno odporna tudi na najekstremnejše vremenske razmere, ki smo jih lahko deležni v »čudoviti divjini«, in to je njihov najpomembnejši prodajni adut. Žalostna posledica tega je čedalje večje onesnaženje s kemikalijami, še posebej s spornimi PFC-ji.

Dobra novica za navdušence nad naravo je, da so na voljo varnejše alternative PFC-jem, in nekateri proizvajalci že ponujajo opremo brez teh kemikalij. Vse naše ekipe so na odpravah zbiranja vzorcev uporabljale oblačila brez PFC-jev in so bile z njihovimi značilnostmi zelo zadovoljne, celo v težkih vremenskih razmerah in nad 5.000 m nadmorske višine na gori Haba Xueshan na Kitajskem.

Proizvajalci opreme za dejavnosti na prostem so na področju varovanja okolja vsekakor naredili napredek. Vendar pa so zanemarili potrebo po zamenjavi problematičnih PFC-jev, ki se uporabljajo za hidroizolacijo v membranah in podlogah. Doslej je večina teh podjetij preslišala večkratna opozorila Greenpeaceove kampanje proti strupenim kemikalijam. Zdaj je prišel čas za ukrepanje in opustitev PFC-jev: vsi – ljubitelji narave, plezalci, smučarji, pohodniki in drugi – se lahko pridružite naši kampanji na detox-outdoor.org in proizvajalce pozovete, da se v celoti odpovejo uporabi nevarnih kemikalij. Skupaj lahko izzovemo naše priljubljene znamke, da postanejo Detox Champions (»Prvaki brez strupov«) in zaustavijo širjenje PFC-jev po vsem planetu.

 

Gabriele Salari, Detox Outdoor Comms Lead