Medtem ko pišem ta prispevek, Arctic Sunrise, ena izmed ladij Greenpeacea, pluje proti jugu. Njegova posadka bo naslednje tri mesece delala skupaj z aktivisti, fotografi, ustvarjalci filmov, znanstveniki in novinarji iz celega sveta, da bodo skupaj zgradili primer za ustanovitev največjega zaščitenega območja na svetu: Rezervat v Antarktičnem oceanu. 

Preperela ledena gora v Antarktičnem oceanu, 2008

Antarktično območje predstavlja dom za številna živa bitja. Kiti, pingvini in orjaški ligenj so le peščica od številnih živali za katere je Antarktika dom. In ni pomembna zgolj za živali. Zdravje naših oceanov ohranja naš planet in milijardam ljudem zagotavlja preživetje. A grožnje čezmernega ribolova, onesnaževanja s plastiko in podnebne spremembe pomenijo, da nujno potrebujemo mrežo rezervatov po celem svetu, s pomočjo katerih bomo naše oceane ohranili zdrave.

In letos imamo priložnost, da ustvarimo največji rezervat na svetu. Zato se tudi odpravljamo na Antarktiko.

Od raziskovanja še prej neodkritih delov morskega dna, do dokumentiranja vplivov podnebnih sprememb in ribištva na kolonije pingvinov, to potovanje obljublja, da bo kot nobeno drugo. Karizmatično divje življenje bomo prinesli tako blizu vas kot še nikdar prej in vam predstavili zavzete znanstvenike, ki svoje življenje posvetijo varovanju teh živih bitij. Kajti letos vas potrebujemo, da se jim pridružite.

Čas za zaščito Antarktike se izteka

Mislim, da lahko rečem, da večina izmed nas dela odlično, ko imamo določen rok. Nekaj pri roku ti pomaga, da lažje osredotočiš svoj um in zaženeš svojo ustvarjalnost. No, sedaj imamo nov rok: oktober 2018. 

Čez približno devet mesecev se bo sestala Komisija za Antarktični ocean in razpravljala o tem, ali se bodo vpisali v zgodovino in ustvarili največje zaščiteno območje na svetu ali ne. Do takrat imamo čas, da prepričamo člane komisije, da dajo na stran vse svoje razlike in ustvarijo varno zavetje za cesarske pingvine, sinje kite, orjaške lignje in številne druge živali Antarktike.

Imamo devet mesecev, da svetovnim voditeljem pokažemo, kako zelo pomembno je, da zaščitimo ocean v večjem obsegu kot kdaj koli prej – za prostoživeče živali, ki jim to območje predstavlja dom, za preprečevanje najhujših vplivov podnebnih sprememb in za ohranitev življenjskih virov več kot polovice svetovnega prebivalstva, ki je odvisna od oceana za pridobivanje hrane. 

Adelijski pingvini v Antarktičnem oceanu, 2008

Dokazi v prid zaščite oceana še nikdar niso bili tako močni, vsak dan na plano prihajajo nova znanstvena odkritja o tem, kako so zdravi oceani pomembni za našo prihodnost.

Voditelji 24-ih držav in Evropska unija so tisti, ki bodo sprejeli to odločitev. Zato jim bomo v prihodnjih mesecih pošiljali jasno sporočilo: pot za zaščito našega modrega planeta se začne na Antarktiki.

Pomagajte ustvarjati zgodovino

Morda smo le majhna ekipa, ki se odpravlja proti jugu, ampak vi lahko poskrbite, da bomo slišani. Lahko pomagate okrepiti naš glas in prepričati politike celega sveta, da sodelujejo v dobro oceanov.

S tem, ko sodelujemo z znanstveniki in odkrivamo nove življenjske prostore na morskem dnu Antarktike, ko smo priče ribiškim ladjam, ki tekmujejo s pingvini in kiti, da najdejo krile s katerimi se le-ti prehranjujejo – vaša podpora je tista, ki ji bodo politiki prisluhnili.

Arctic Sunrise je odplula in prvi bom, ki priznam, da je malo zastrašujoče – ne samo trimesečno plutje po enem izmed najbolj divjih območjih planeta, ampak tudi izziv, da prepričamo tako veliko vlad, da se med seboj strinjajo! 

Visoke cilje imamo zato, ker jih moramo imeti – vsi, od najmanjših bitij na Zemlji do največjih, potrebujemo zdrave oceane za prihodnost življenja na Zemlji. Trenutno imamo priložnost, da zaščitimo območje Antarktičnega oceana, ki je šestkrat večje od velikosti Italije. Narediti moramo vse kar je v naši moči, da to priložnost tudi izkoristimo.

Začnite danes: podpišite našo peticijo na http://act.gp/2mwuYSn ki poziva k ustanovitvi Rezervata v Antarktičnem oceanu.

Ste peticijo že podpisali? Delite jo še s svojimi prijatelji. 

 

Prevod: Anja Kos, prostovoljka