Greenpeace že nekaj let dela na področju trajnostnega ribolova. Zakaj? Ker želimo zdrava morja, polna življenja. Želimo ohraniti obstoj ribolova, ribičev in rib, vendar brez uničevanja življenja v morjih in prekomernega ribolova. Da bi ugotovili, če je to mogoče, smo se odločili raziskati ribiški sektor. Odkrili smo, da trajnostni ribolov v večini evropskih držav predstavlja kar 80 % vsega ribolova. Nato smo naredili nekaj, česar niti Vlade niti lokalne oblasti niso storile: odpravili smo se v pristanišča, med ribiče, da bi se naučili več o morju, o ribištvu ter o situaciji vprašali tiste, ki o tem največ vedo - ribiče.

Trajnostni ribolov je morju prijazen in bolj učinkovit od drugih vrst ribolova, saj uporablja selektivne metode, zato je ulovljenih zelo malo nezaželenih rib in je vpliv na okolje minimalen. Poleg tega so tej ribiči del skupnosti, katerim dajejo identiteto in skrbijo, da se tradicija prenaša na naslednje rodove. Samo tako lahko ohranimo naša morja in dediščino, ki se je prenesla skozi številne generacije.


Kljub temu pa na tržnicah in v trgovinah ne najdemo veliko rib, ulovljenih lokalno in na trajnostni način. Zakaj? Evropska zakonodaja, ki naj bi domnevno ščitila naše ribje staleže in morja, že desetletja podpira velike in uničevalne ribiške ladje. Tako večina subvencij odteče v industrijski ribolov, kjer so ladje vse večje in zmožne uloviti vse, kar srečajo na poti ter tako povzročajo, da imamo že 60 % ribjih vrst prekomerno izlovljenih. Tako ogrožamo prihodnost naših, morij in tudi obstoj skupnosti, ki so odvisne od ribolova.

Potrebujemo torej spremembe v zakonodaji. Skupna ribiška politika (SRP), ki v EU določa kdo, kdaj in koliko lahko lovi, je prvič po desetih letih v ponovnem pregledu. Reformirana SRP mora zagotoviti, da se do leta 2015 ribji staleži povrnejo na zdravo raven, da imajo pri dostopu do ribjih lovišč prednost trajnostni ribiči ter da se zmanjšajo ribolovne kapacitete, in to najprej pri najbolj uničevalnih ladjah.


Zdaj je zadnji čas za spremembe!

Prav danes se Greenpeaceova ladja Artic Sunrise s svojo posadko podaja na pot v podporo malim priobalnim ribičem s cele Evrope, ki že desetletja lovijo odgovorno. V času turneje se bo Arctic Sunrise ustavila v devetih državah: Romuniji, Bulgariji, Grčiji, Hrvaški, Sloveniji, Italiji, Španiji, Franciji in Veliki Britaniji. Na krovu bodo tudi trajnostni ribiči, da lahko izrazijo svojo vizijo prihodnosti ribolova.

Na tej turneji ni v središču le trajnostni ribolov, ampak tudi ti. Povej na glas, kakšno prihodnost si želiš za naša morja in se pridruži naši floti papirnatih ladjic, ki spremljale Arctic Sunrise do Bruslja in bodo odnesle tvoje sporočilo do evropskih ministrov.

To je naša zadnja priložnost - naslednjič, ko bo prišel čas za pregled evropske ribiške zakonodaje, bo morda že prepozno.

Nina Štros, vodja kampanje za zaščito oceanov

  Pridruži se naši floti v podporo morju prijaznim ribičem.