Sporočilo koordinatorke Ines, da sta odprti dve mesti na aktivnostih "open boat" Rainbow Warriorja na reki, Hrvaška, je prišlo nenadoma. Vendar se je takšnemu vabilu težko upreti in hitro sem našla način, da prilagodim svoj dopustniški načrt.

Ladja v pristanišču (Foto: Filip Brala / Greenpeace)

Ladja Greenpeacea Rainbow Warrior III. je priplula v pristanišče 10. julija zvečer in tam ostala 48 ur. To je bil eden od postankov v kampanji "Več Mediterana - manj plastike", katerega cilj je ozavestiti javnost o pogubnih učinkih plastike za enkratno uporabo na oceane in morja. V kampanjo so vključene Španija, Italija, Hrvaška in Grčija.

Plastični proizvodi za enkratno uporabo so tisti, ki jih uporabimo enkrat in potem zavržemo. Čeprav jih uporabljamo zelo malo časa, žličko za kavo ali slamico le nekaj sekund, bodo ostale v okolju še desetletja ali stoletja. Recikliranje, čeprav nujno, ni samo po sebi rešitev. Gledano globalno, recikliramo samo 14 odstotkov plastične embalaže, v Evropi 30 odstotkov. Glavnina (okrog 80 odstotkov) onesnaženja morja pride od aktivnosti na kopnem.

Aktivisti proti plastiki (Foto: Nevio Smajić)

Rainbow Warrior odločno proti plastiki (Foto: Mitja Kobal / Greenpeace)

Hrvaški prostovoljci, dva avstrijska in dva slovenska (poleg mene iz Slovenije še Uroš Rok Drnovšek) smo imeli različne naloge. Nudili smo podporo na konferenci za medije, vodili smo skupine za ogled ladje, razporejali čakajoče v skupine, animirali za izpolnjevanje ankete in podpisovanje peticije, se pogovarjali z obiskovalci o učinkih plastike za enkratno uporabo na okolje. Manjši del aktivnosti je predstavljal tudi pomoč v kuhinji pri pripravi obrokov.

Polona in Uroš, mavrična bojevnika

Najpomembnejši vpliv, ki ga je imelo sodelovanje v tej kampanji zame, je več informacij o učinkih plastike na okolje in intimni sklep o še bolj restriktivnih navadah glede uporabe plastike za enkratno uporabo v vsakdanjem življenju. Seveda je bil nadvse zanimiv tudi vpogled v življenje na ladji. Nenazadnje, navdušile so me zgradba, tehnološka izpopolnjenost in lepota ladje, ki je plula pod vodstvom kapitana Petea Wilcoxa.”

Polona v spremstvu kapitana (Foto: Uroš Rok Drnovšek / Greenpeace)

 

Polona Siter Drnovšek, prostovoljka