Pred dnevi se je Samo Omerzel, minister za infrastrukturo in prostor, udeležil strateške energetske konference En.Odmev 2014. Na konferenci je predstavil svojo vizijo razvoja slovenske energetike. Nikoli ni bila skrivnost, da bi minister na vsak način v Sloveniji postavil dodatno jedrsko elektrarno, zdaj pa se je prvič pokazalo, kako si Omerzel to predstavlja. Namesto čustvenega nasprotovanja jedrski opciji, bi minister raje z matematično hladno politiko postavil šest milijard evrov težko jedrsko elektrarno, ki bo poganjala »drugi avto pri hiši«.

Dodatnih jedrskih elektrarn v Sloveniji ne potrebujemo
Slovenija dodatne jedrske elektrarne ne potrebuje, ker eno elektrarno že ima. Po vseh načrtih naj bi obstoječa jedrska elektrarna v Krškem ostala celo do leta 2043! Osnutek nacionalnega energetskega programa 2010-2030, ki so ga pripravili na inštitutu Jožef Stefan, kaže, da bo Slovenija leta 2030 izvažala električno energijo, če postavi še eno jedrsko elektrarno ali ne. Z odločitvijo za JEK II, v predvideni velikosti 1000 MW, bi Slovenija izvažala več kot tretjino proizvedene elektrike. A ker Slovenci niso neumni in gradnje dodatne jedrske elektrarne za izvoz v Italijo, kjer so gradnjo nukleark z referendumom zavrnili, ne bodo dovolili, potrebuje jedrski minister utemeljitev, zakaj pa kljub vsemu graditi JEK II.

»Avte na elektriko in JEK II bo spet v igri«
Tako so se jedrski strategi v ministrovi senci spomnili domislice, ki kot pravi Omerzel ne bo temeljila na čustvih, ampak na matematiki. Spodbujali bi »intezivno« uvajanje električnih avtomobilov in tako zadovolili potrebo po dodatni proizvodnji elektrike. To elektriko bi seveda ob starih hidroelektrarnah proizvajali še v TEŠ6, v 30 let stari jedrski elektrarni Krško I, ob njej pa bi zgradili še eno, dodatno jedrsko elektrarno, znano pod imenom JEK II. Se spomnite wikileaks depeš, ki so razkrile, da je nekdanji predsednik vlade Borut Pahor zahteval fotografiranje z Obamo v zameno, da bo Slovenija od Američanov kupila jedrski reaktor za JEK II? No, to je že druga zgodba.

Jedrska elita
Hitro, matematično utemeljeno uvajanje električnih avtomobilov bi v Sloveniji sledilo ukazu vizionarja Omerzela, ko pravi: »drugi avto pri hiši naj bo električen«. Minister očitno živi v svojem svetu. On in njegov krog ljudi ne živijo v krizi, ki za vse nas traja že več kot pet let. Ne ve, da imamo 130 tisoč brezposelnih, od tega 30 tisoč mladih. Da smo v Sloveniji gospodarsko na dnu in nam zaradi zadolženosti grozi razkroj družbenih sistemov ter morebitna izguba finančne suverenosti. Pozabil je, da je povprečna plača v Sloveniji okoli tisoč evrov, dve tretjini prebivalcev pa prejema v resnici precej manjšo plačo od povprečne. On tega ne čuti. Minister govori o lastni hiši, o dveh avtomobilih in o prestižnem luksuzu, ki omogoča, da drug avto pri hiši zamenjamo za električnega. Briljantna matematika. A bo še kako fotografiranje z Obamo? Fotografija bi bila enkratna. Morda bi se pokazala tudi čustva.

Dejan Savić