Greenpeaceove pisarne so v maju in juniju pošiljale odprave na odročna območja po svetu, da bi raziskali prisotnost trdovratnih in strupenih kemikalij, ki jih blagovne znamke uporabljajo za impregnacijo oblačil za aktivnosti na prostem.

Pred štirimi leti, ko smo začeli pozivati modno industrijo, naj se zaveže k odstranitvi strupenih kemikalij, si nismo predstavljali, kako daleč lahko zadevo pripeljemo. Danes zaveza k razstrupljanju postaja standard za tekstilne izdelke in predstavlja nekaj, na kar so blagovne znamke ponosne. Čas je, da izzovemo naslednji sektor: znamke oblačil za aktivnosti v naravi.

V letih 2012 in 2013 je Greenpeace v Nemčiji izvedel raziskave, ki so pokazale, da večina znamk za izdelavo vodoodporne opreme uporablja perflourirane in poliflourirane kemikalije (PFC-je).

PFC-ji so znani po tem, da so v okolju obstojni in da se kopičijo v vodi, ki jo pijemo, ter hrani, ki jo jemo. Izpostavljanje visokim koncentracijam nekaterih PFC-jev je povezano z velikim obsegom zdravstvenih težav, vključno s hormonskim neravnovesjem in vplivom na razmnoževalni in imunski sistem.

V maju in juniju se je Greenpeace odpravil na sedem izjemno odročnih območij po svetu z namenom, da zbere vzorce vode in testira vsebnost PFC-jev, v nekaterih primerih tudi v sodelovanju s planinskimi društvi in skupinami prostovoljcev. Njihov namen je razkriti razsežnosti onesnaženosti s PFC-ji in pokazati, da so prizadeta tudi odročna območja, daleč stran od civilizacije ali onesnažujoče industrije.

PFC-ji so obstojni v okolju več let in prihodnje generacije jim bodo še naprej izpostavljene zaradi onesnažene vode, zraka in hrane. Kemikalije že sedaj najdemo globoko v oceanih, na vrhovih gora ter v živih bitjih. Ko se te izjemno obstojne strupene snovi v procesu industrijske proizvodnje enkrat sprostijo v okolje, ni več poti nazaj.

Na Kitajskem je Greenpeace Vzhodna Azija vodila odpravo na goro Haba Snow (kitajsko: Haba Xueshan), v Evropi je Greenpeace Švica raziskovala najstarejši narodni park v Alpah ter zbirala vzorce izredno majhnih jezer v bližini gora. Greenpeace Italija je počela isto v narodnem parku Monti Sibillini v italijanskih Apeninih, Greenpeace Srednja in Vzhodna Evropa v Visokih Tatrah na Slovaškem in Greenpeace Rusija v gorovju Altaj.

V Čilu je Greenpeace Andino jemal vzorce v prekrasnih Patagonskih gorah v nacionalnem parku Torres del Paine. V severni Evropi je odprava pokrivala Treriksroset, točko, kjer se stikajo meje Švedske, Norveške in Finske.

V ta nov izziv želimo vključiti tako ljudi, ki so zagreti za športe na prostem kot tudi tiste, ki si nadenejo vodoodbojni jopič, ko peljejo psa na sprehod po parku. Ali vedo, da njihovo oblačilo škoduje okolju?

Politiki in znanstveniki se že vse bolj zavedajo tega problema in čas je, da se vključijo tudi potrošniki.

Prvega maja je v t.i. Madridski izjavi več kot 200 znanstvenikov iz 38 držav izkazalo zaskrbljenost zaradi visoko fluoriranih kemikalij in zaprosilo za omejitev pri proizvodnji in uporabi le-teh. Potrebujemo bolj zavezujočo ureditev za zaščito okolja in javnega zdravja. Ni dovolj, da reguliramo zgolj posamezne snovi, kar velja sedaj na mednarodni ravni. Greenpeace zahteva, da se PFC-ji v celoti odstranijo iz proizvodnih procesov in zamenjajo z varnejšimi alternativami.

Razstupimo naravno okolje. Skupaj lahko prepričamo blagovne znamke z opremo za aktivnosti na prostem, da izločijo PCF-je. Združimo se pod sloganom #DetoxOutdoor.

Pridružite se nam in delite tale blog. Razširite #DetoxOutdoor sporočilo in se pridružite Modnemu manifestu.

Gabriele Salari, vodja komunikacij, kampanja DetoxOutdoor (Greenpeace Italija)