»Plezanje brez PFC-jev v enem najbolj ekstremnih in zahtevnih naravnih okolij na svetu je mogoče. To lahko naredim.« Takšno idejo nam je predstavil David Bacci, italijanski profesionalni plezalec, ko smo skupnost športnikov in ljubiteljev narave pozvali, naj nam pošljejo predloge, kako javnosti bolje predstaviti grožnjo PFC-jev ter izzvati industrijo opreme za dejavnosti na prostem, da iz svojih izdelkov odstrani nevarne kemikalije. Njegova ideja se nam je zdela perfekten način, da svetu pokažemo, da alternative brez PFC-jev zares delujejo.

David nas je prosil, naj mu za njegovi izziv pomagamo najti opremo brez PFC-jev, zato smo se odločili, da si sposodimo nekaj kosov oblačil od angleškega proizvajalca Páramo, ki pri proizvodnji svojih izdelkov ne uporablja PFC-jev.

Zdaj, le nekaj mesecev pozneje, je David uspešno preplezal dve izmed najzahtevnejših plezalnih smeri na svetu ter splezal na patagonska vrhova Cerro Torres in Fitzi Roy. Postal je prvi plezalec po štiridesetih letih, ki je preplezal zahtevno smer Ragni po Vzhodnem stebru Fitz Roya.

Kot pravi, je »v oblačilih Páramo brez PFC-jev ostal suh in na toplem« ter je bil z njimi zelo zadovoljen.

David Bacci med plezanjem v Patagoniji. (c) David Bacci / Greenpeace

Pred nekaj dnevi je Páramo na mednarodnem športnem sejmu ISPO v Münchnu objavil svojo odločitev, da naredi še en pomemben korak proti odstranitvi vseh nevarnih kemikalij iz svoje dobavne verige in izdelkov. S tem, ko je postalo prvi proizvajalec opreme za dejavnosti na prostem, ki je podpisal zavezo Detox in združil moči z 34 drugimi globalnimi blagovnimi znamkami, se je podjetje izkazalo kot resnična vodilna sila v svoji panogi.

Njihova zaveza dokazuje, da proizvajalci visokokakovostne opreme vsekakor lahko prenehajo uporabljati nevarne kemikalije. Páramo je postavil najvišje standarde v celotnem sektorju dejavnosti na prostem, in njihov zgled bi moral tudi ostale večje proizvajalce vzpodbuditi k temu, da prevzamejo svojo vlogo na poti do prihodnosti brez strupov.

Pri tem cilju lahko pomagaš: pozovi znamki Mammut in The North Face, naj nehata onesnaževati čudovito divjino in nam ponudita izdelke, ki ne predstavljajo grožnje naravi.

Pridruži se ljubiteljem narave po vsem svetu in podjetji povabi, naj se pridružita kampanji Detox: http://grnpc.org/razstrupimo_opremo.

 

Chiara Campione

(izkušena aktivistka pri Greenpeaceu Italija, ki vodi skupino

za komunikacijo s podjetji pri projektu Detox Outdoor)