Letošnje poletje je še enkrat pokazalo, da na svetu obstajajo 'navadni' ljudje, ki so pripravljeni za boljšo prihodnost početi izredne stvari. Ljudje, kot sva ti in jaz, ki imajo družine, službe, obveznosti in načrte, pa jih dogajanje po svetu tako gane, da so pripravljeni vse to za nekaj časa dati na stran.

Točno takšni ljudje so Greenpeaceovi aktivisti, ki so trenutno priprti v Rusiji. Pred desetimi dnevi so miroljubno protestirali na Gazpromovi naftni ploščadi proti prvemu poskusu črpanja nafte na Arktiki. Ruska obalna straža, ki je ukrepala na kraju protesta našim aktivistom grozila z orožjem, je nato zasegla ladjo Arctic Sunrise in s posadko nekaj dni celo nismo imeli nobenega kontakta. Vseh 30 aktivistov je še v priporu, vsi brez obtožnic - osem jih čaka ponovno zaslišanje čez nekaj dni, kar 22 pa jih nameravajo zadržati v priporu cela dva meseca med potekom nadaljnjih preiskav. Ob tem se kar sama utrne misel, da so orožje, lisice in kletke z rešetkami pregrob odziv na miroljubne proteste.

Kaj je torej tako posebnega na Arktiki?

Arktika kot ogledalo naše odvisnosti od fosilnih goriv

Arktika ni katerokoli območje na zemlji - je edinstven, nedotaknjen ekosistem in najbolj očiten pokazatelj podnebnih sprememb. Tam se najhitreje kažejo posledice naše odvisnosti od fosilnih goriv, ki segreva atmosfero in oceane, tali ledenike, povzroča dvig morske gladine in povečuje obseg nekaterih vremenskih pojavov.

Večina ljudi nas ima še vedno privilegij, da lahko pogledamo stran in pomislimo, da je Arktika tako daleč. Vendar je Mednarodni forum za podnebne spremembe (IPCC) pred dnevi ponovno opozoril, da moramo po vsem svetu ukrepati takoj, dokler je še čas za preprečitev nevarnih, če ne celo katastrofalnih podnebnih sprememb.

Medtem ko znanstveniki opozarjajo na grozeče posledice podnebnih sprememb v prihodnosti, pa želijo naftna podjetja brezobzirno tvegati razlitja in okoljsko katastrofo na Arktiki izključno z namenom povečati svoje dobičke.

Kako dolgo si bomo še lahko privoščili gledati stran?

Vprašanje zaščite Arktike ni več zakaj, temveč zakaj ne?

Vse kaže na to, da nafte z Arktike ne potrebujemo. Obnovljivi viri energije dosegajo globalni preboj in proizvedejo vse več in vse cenejšo alternativo fosilnim gorivom. Se tudi ti sprašuješ, zakaj še nismo obrnili smeri? Naslednjič, ko te kdo poskuša prepričati, da alternativ ni - premisli.

Edini logični odziv na tako jasna opozorila je takojšnje ukrepanje. Na žalost so danes tisti, ki ukrepajo proti podnebnih spremembam, pridržani v priporu v Rusiji, medtem pa so tisti najbolj odgovorni – industrija fosilnih goriv – zaščiteni s strani vlad po celem svetu.

Dobra novica je, da ne rabimo biti vsi priprti v Rusiji, saj nas večina nas lahko ukrepa kar od doma. Zdaj.

Izkaži podporo pogumnim aktivistom, ki so dali svoje komfortno življenje na stran, ker verjamejo v boljši jutri. Pošlji pismo ruskemu veleposlaniku in zahtevaj njihovo izpustitev.