Uspelo nam je!

Po osmih dneh intenzivnega pritiska iz strani njenih kupcev je Zara, največji svetovni proizvajalec oblačil, danes naznanila zavezo k razstrupljanju svoje proizvodnje. Ta zmaga pripada aktivistom, blogerjem, podpornikom na socialnih omrežjih in modnim navdušencem. Tako zgleda moč ljudstva v akciji!

Greenpeace je pogovore z Zaro (ki je del skupine Inditex) začel že leta 2011, vendar so šele aktivnosti prejšnjega tedna zares premaknile to blagovno znamko, da reši pereč problem onesnaževanja s strupenimi kemikalijami.  Zara se je tako obvezala, da bo odpravila vse izpuste nevarnih kemikalij iz svoje dobavne verige in izdelkov do leta 2020. Zaveza k razstrupitvi vključuje še sedem modnih znamk, ki so del Inditex skupine in jih zagotovo poznate: Pull & Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysjo, Zara Home in Uterqüe.

To je seveda odlična novice za okolje, vendar je več kot to: potrjuje pravico javnosti do informacij, kaj se izpušča v naše vodovje. Zara zagotavlja, da bo do konca leta 2013 vsaj 100 njenih dobaviteljev (med njimi vsaj 40 iz Kitajske) javno objavilo podatke o izpustih nevarnih kemikalij v okolje. 

Več kot 700 prostovoljcev v 20-ih državah

Toliko se nas je prejšnjo soboto, preoblečenih v izložbene lutke, odpravilo pred Zarine trgovine. Tudi v Ljubljani. Že v tednu pred tem pa so plezalci in drugi aktivisti izvajali aktivnosti pred in na osrednjih sedežih podjetja v Hong Kongu, Budimpešti, Ženevi, Hamburgu in Madridu. Fotografije in videoposnetki so preplavili socialna omrežja.

Prelomni dogodki v modni industriji

Zarina zaveza k bolj odgovornem in transparentnem delovanju je pomemben mejnik v tekstilni industriji. Zaradi tega pomembnega koraka bodo lahko lokalne skupnosti, novinarji in nadzorniki dostopali do informacij o izpustih v njihova okolja in vodovja. Zara pa ni edina, ki se je zavezala k razstrupitvi modne industrije: pridružuje se znamkam, kot so Nike, Adidas, Puma, H&M, Marks & Spencer, C&A in Li-Ning, ki so se že odzvale na pritisk zaskrbljenih potrošnikov, podpornikov in modnih strokovnjakov po svetu in se obvezale, da se izboljšajo in razstrupijo.

Moč potrošnikov

Gibanje ekološko osveščenih in zaskrbljenih posameznikov je pokazalo, česa je sposobno. Kljub temu pa se izpuščanje nevarnih kemikalij v okolje nadaljuje, in čeprav je Zarina zaveza pomemben dosežek, ostaja na trgu še kar nekaj podjetij, ki še morajo prepoznati nujnost situacije in ukrepati. Šele takrat bo naše delo končano.

Aktivisti, okoljevarstveniki, modni navdušenci, blogerji in drugi tako ostajamo aktivni - modne znamke, pazite se!

Kampanja Detox gre naprej. Kdo bo naslednji?

To bomo razkrili v kratkem, do takrat pa poglejte, všečkajte in delite spodnji video, naj zaokroži po vseh kanalih!