Z uporabo te spletne strani soglašate z uporabo spletnih piškotkov. Preberi več

ODZIV na izjavo Energetika Ljubljana: "Če bi lahko, bi postavili toplarno na objeme"

Sporočilo za javnost - marec 27, 2017
ODZIV na izjavo Energetika Ljubljana: "Če bi lahko, bi postavili toplarno na objeme" . Dr. Dejan Savić, strokovnjak za energetska vprašanja pri organizaciji Greenpeace v Sloveniji, odgovarja:

“Če bi uporabili ton sporočila Energetike Ljubljana, bi odvrnili: Če bi lahko, bi na vodstvo Energetike Ljubljana imenovali Dance.[1] A na javno izjavo Energetike Ljubljana, s katero so se odločili tudi zasmehovati njihove kritike, velja odgovoriti popolnoma resno. Opuščanje premoga v naši prestolnici je nujno in ga podpiramo. A tu se zgodba ne zaključi. 

Namesto, da bi Ljubljana prešla iz premoga neposredno na obnovljive vire, bi radi zapravili več kot 200 milijonov subvencije za plin in nas vse skupaj s tem priklenili na fosilna goriva za naslednja desetletja. Upravičeno nas namreč lahko skrbi, da bi velika investicija in gradnja infrastrukture za fosilni vir otežila energetsko tranzicijo na obnovljive vire energije.

Mestno občino Ljubljana in Energetiko Ljubljana zato sprašujemo,

-       kdaj bo Ljubljana v celoti opustila fosilna goriva skladno s cilji Pariškega podnebnega sporazuma,

-       kako načrtovana plinska elektrarna podpira energetski prehod iz fosilnih virov na čiste in obnovljive vire energije, ter

-       ali se bodo z novo plinsko elektrarno znižali izpusti C02. Kolikor nam je znano, namerava TE TOL širiti distribucijsko mrežo in povečati proizvodnjo energije iz plina, hkrati pa želijo ohraniti kurjenje premoga tudi po letu 2020.

-       zdi se, da je glavni pomislek proti predelavi TE TOL na biomaso logistične narave. Kako to, da prevoz lesne biomase iz slovenskih gozdov predstavlja nepremostljivo oviro, a hkrati ni nikakršnega problema pri uvoz plina iz Rusije, Bližnjega vzhoda in drugih proizvajalk plina?

Trenutno državna politike omogoča, da državljani iz vse Slovenije plačujejo za obnovljive vire, denar pa se nato nameni za elektrarno na fosilne vire. Tako bo v naslednjem desetletju 200 milijonov evrov prenešenih iz naših položnic v novo elektrarno na fosilna goriva v Ljubljani.”

TE-TOL (c) Greenpeace

Kontakt

dr. Dejan Savić, , 040 165 195.


[1] Danci so namreč svojo največjo termoelektrarno na premog v državi predelali tako, da zdaj kuri odpadno lesno biomaso in vsako leto prihrani za 255 000 avtomobilov CO2. Vir: Denmark’s largest coal plant fully converts to biomass. Soproizvodnja toplote in energije na biomaso je uveljavljena rešitev povsod po Evropi, predvsem Skandinavskih državah.  


VEČ INFORMACIJ:

Sporočilo za javnost objavljamo kot odziv na: http://www.energetika-lj.si/aktualno/ce-bi-lahko-bi-postavili-toplarno-na-objeme

Naše preteklo sporočilo za javnost na temo nove subvencije za plinsko elektrarno:  Iz prispevka za obnovljive vire subvencija za fosilni vir.