Z uporabo te spletne strani soglašate z uporabo spletnih piškotkov. Preberi več

Pariški dogovor - Od podpisa k ukrepanju

Sporočilo za javnost - april 22, 2016
Danes bo na sedežu Združenih narodov več kot 150 državnih predstavnikov, med njimi tudi premier Slovenije Miro Cerar, podpisalo Pariški dogovor. Velika udeležba na današnjem dogodku potrjuje zavezanost sveta, da opusti fosilna goriva in stopi v obdobje čiste in obnovljive energije. A podpise bo potrebno pretvoriti v odločne ukrepe.

Mag. Nina Štros, vodja Greenpeacea v Sloveniji je dogodek komentirala:

Slovenski premier mora priti domov z jasnim zavedanjem in odgovornostjo, da svoj podpis prenese v pospešeno ukrepanje za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov. Pariški dogovor je treba vključiti v državne politike čimprej in to v meri zadostni za dosego ciljev sporazuma. Evropska unija se je ujela v past počasnega prilagajanja novi realnosti, zato je naša odgovornost, da k reševanju problema pristopimo aktivnejše. Doba uporabe fosilnih goriv se zaključuje. V Sloveniji imamo odgovornost zagotoviti nadzirano in dobro upravljano zaprtje Termoelektrarne Šoštanj krepko pred predvidenim letom 2054, ki bo ob dobrobiti podnebja upoštevala dobrobit delavcev in lokalne skupnosti, ki je trenutno odvisna od premogovne industrije.

Ob tej priložnosti nas široka koalicija podjetij, sindikatov, mest in civilnodružbenih organizacij voditelje EU poziva k spoštovanju Pariškega dogovora in zagotavljanju skladnosti med cilji dogovora in evropskimi podnebnimi cilji. V Sloveniji smo se temu pozivu pridružili Plan B za Slovenijo, Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije in Gorenje Surovina d.o.o. Več o pozivu Koalicije za višjo ambicijo pa lahko preberete na spletni strani društva Focus.

Zadnji znanstveni podatki namreč neusmiljeno opozarjajo na nujnost ukrepanja. Prvi trije meseci letošnjega leta so bili najtoplejši zabeleženi meseci[1] – februarja so bile temperature neverjetno 1,35 °C nad dolgoročnim povprečjem[2]. Ledena plošča na Grenlandiji pa se je letos začela taliti rekordno kmalu[3].


 

Sporočilo za javnost: PDF datoteka.


Več informacij:

Katja Huš, Greenpeace CEE v Sloveniji, , +386 40 981 621