Z uporabo te spletne strani soglašate z uporabo spletnih piškotkov. Preberi več

Pri preusmeritvi k zelenemu internetu vodijo Apple, Facebook in Google, vse bolj zaostaja Amazon

Greenpeace v novem poročilu ocenjuje energetsko izbiro 19-ih internetnih podjetij

Sporočilo za javnost - april 2, 2014
Greenpeace: Sporočilo za javnost Za takojšnjo objavo

San Francisco/Ljubljana, 2. april 2014 – Podjetja Apple, Facebook in Google so zavzela vodilna mesta v vse večji skupini tehnoloških podjetij, ki si prizadevajo za delovanje interneta na 100 % obnovljive vire energije (OVE). Medtem pa Amazon Web Services, gostitelj številnih priljubljenih internetnih storitev, ostaja v ozadju in svojo infrastrukturo še vedno napaja z energijo, ki onesnažuje okolje in prispeva k podnebnemu segrevanju.

Poročilo “Klikamo zeleno: Kako podjetja ustvarjajo zeleni internet,” [1] osvetljuje izjemno moč, ki jo imajo tehnološka podjetja bodisi pri spodbujanju revolucije OVE, bodisi pri priklenitvi novega digitalnega gospodarstva na stare, onesnažujoče vire energije. Tveganje je visoko: če bi bil internet država, bi bil namreč po električnih potrebah kar šesta največja država na svetu. Internetna industrija pa predvideva, da se bo količina internetnih podatkov med letoma 2012 in 2017 potrojila.


»Podjetja, kot so Apple, Facebook in Google, s čisto energijo napajajo naša spletna življenja in hkrati gradijo bolj zelen svet za vse,« je povzel Gary Cook, analitik pri Greenpeace International. »Ta podjetja so v zadnjih 24-ih mesecih dokazala, da je vetrna in sončna energija pripravljena in čaka na oskrbovanje s čisto elektriko tako interneta, kot tudi ostalega gospodarstva«.


Greenpeace je v poročilu ocenil energetsko izbiro 19-ih vodilnih internetnih podjetij tako, da je analiziral električno oskrbovane verige preko 300 podatkovnih središč.[2]


Apple je postalo prvo podjetje, ki je doseglo cilj 100 % OVE za napajanje storitve iCloud. S tem je doseglo 100 % oceno Clean Energy Index-a in tako prevzelo prvo mesto med IT podjetji. Hkrati ima Apple v lasti največjo zasebno sončno elektrarno v ZDA, ki ta oskrbuje njihovo podatkovno središče v Severni Karolini.


»Apple-ov hiter prehod na OVE v zadnjih 24 mesecih je svetu poslal jasno sporočilo, zakaj je to podjetje med najbolj inovativnimi in priljubljenimi na svetu. Amazon Web Services bo z  nadaljevanjem odkupa umazane energije izgubil stik z Apple-om«, dodaja Cook.


Med napredna podjetja sodi tudi Facebook, ki je od elektrodistributerja MidAmerican Energy zahteval, da njihovo podatkovno središče napajajo izključno z vetrno energijo. Kot odgovor na to potezo je MidAmerican Energy investiralo 1,9 milijard $ v proizvodno elektrike z vetra, nastal je največji park kopenskih vetrnih elektrarn na svetu. Tudi Google je pionir pri kupovanju energije iz vetra, saj na ta način napajajo svoje storitve, tudi Gmail in Youtube.


Na drugi strani pa Amazon Web Services, ki gosti večji del interneta (vključno s priljubljenimi podjetji kot so Pinterest, Netflix, Spotify, Tumblr, AirBnB, Yelp in Vine), trenutno s čisto energijo pokriva le 15 % svojih električnih potreb.[3] 28 % vse elektrike pridobivajo s premoga, 27 % z jedrske energije in 25 % s plina. [4] Amazonova rast povzroča višjo porabo in nadaljnjo gradnjo premogovnih in plinskih elektrarn v Virginiji, s tem pa posledično ogroža tudi rast proizvodnje čiste energije v Oregonu. [5]


Podjetja, kot so Apple, Facebook in eBay, s svojim delovanjem spodbujajo širši sektor k bolj transparentnemu obveščanju svojih strank in javnosti o rabi energije, na drugi strani pa Amazon še naprej vztrajno zavrača razkritje podrobnosti o njihovem energetskem odtisu. Prav tako podatkov o svojem energetskem odtisu noče razkriti podjetje Twitter.


Greenpeace je ocenjeval podatkovna središča podjetij, ki služijo posojanju podatkovnega prostora njihovim strankam. V poročilu »Klikamo zeleno« tako prvič predstavljamo dejstvo, da podjetja uporabljajo le majhen delež OVE in da večina ne želi razkriti podatkov o njihovem energetskem odtisu.


Greenpeace poziva vsa večja internetna podjetja, da:


-  Se dolgoročno zavežejo k cilju za napajanje 100% iz OVE
-  Se zavežejo k transparentnosti o uspešnosti IT storitev in porabi surovin, vključno z viri električne energije
- Razvijejo strategijo za povišanje oskrbe z OVE, ki jo uresničujejo preko premišljenih naročil in investicij ter z zagovarjanjem OVE tako pri dobaviteljih električne energije kot pri vladnih odločevalcih.

2. april 2014 Klikamo zeleno: kako podjetja ustvarjajo zeleni internet

KONEC

Kontakt:
Tina Peternel, Greenepace v Sloveniji: , 040430088
Gary Cook, analitik pri Greenpeace International:

Opombe:
[1] Poročilo je dostopno na: http://www.greenpeace.org/usa/en/media-center/reports/clickingclean
[2] Poročilo “Kako čist je vaš oblak?” z leta 2012 je dostopno na http://www.greenpeace.org/international/en/publications/Campaign-reports/Climate-Reports/How-Clean-is-Your-Cloud/.
[3] Seznam številnih strank Amazon Web Services-a dostopen na http://aws.amazon.com/solutions/case-studies/all/.
[4] Greenpeace je AWS predložil prošnjo za oceno njihovih energetskih potreb. Odgovor s strani AWS je bil, da ocene niso bile pravilne, ampak da tudi niso uspeli zagotoviti drugih podatkov. Z uporabo konzervativnih izračunov je Greenpeace za oceno potreb po elektriki uporabil najbolj točne podatke, ki so bili na voljo. Greenpeace na tem mestu spodbuja AWS, v prihodnje transparentno zagotovijo bolj točne podatke o električnih potrebah svojih objektov.
 [5] Vir: “Kje se oblak dotakne tal” v “Klikamo zeleno”, poglavje 7.