Z uporabo te spletne strani soglašate z uporabo spletnih piškotkov. Preberi več

Zahrbtnost vlad pri ogromnih energetskih projektih nam zaklepa prihodnost

Novo poročilo razkriva povečanje emisij iz premoga, nafte in plina

Sporočilo za javnost - januar 22, 2013
Sydney/Davos, 22. januar 2012 — Zahrbtnost in lahkomiselnost vlad pri odobravanju ogromnih energetskih projektov podžiga podnebne spremembe in ogroža prebivalce, opozarja Greenpeace ob izdaji novega poročila, ki razkriva resne posledice načrtovanega svetovnega povečanja emisij iz premoga, nafte in plina.

Poročilo Point of No Return izpostavlja 14 ogljično intenzivnih projektov, od obsežnih premogovnih projektov v Avstraliji, na Kitajskem, v ZDA in Indoneziji, do pridobivanja nafte s katranskim peskom v Kanadi, na Arktiki in v Braziliji ter novo proizvodnjo plina v Kaspijskem morju in ZDA.

Dejan Savić, zastopnik za energetiko pri Greenpeaceu v Sloveniji, opozarja, da takšna lahkomiselnost ni značilna le za odločevalce naštetih držav:

"Večina slovenske politike in oba energetska holdinga sta s konsenzom za gradnjo TEŠ 6 pokazala porazno brezbrižnost do podnebnih sprememb in nevarnih posledic, ki jih te prinašajo za prebivalce Slovenije. Namesto, da bi vse prihodnje napore usmerili v zmanjševanje rabe energije in spodbujanje obnovljivih virov, pri nas še vedno ostaja možnost, da bi v Trbovljah obnovili premogovno elektrarno TET in s tem nadaljevali s kurjenjem premoga še nadaljnjih 30 let. TET bi po nekaterih načrtih kuril uvožen premog, s čimer bi dodatno krepil mednarodno povpraševanje po tem škodljivem energentu in tako prispeval k negativnim trendom uničevanja podnebja."

"Poročilo, ki ga danes objavlja Greenpeace, je alarmantno in zahteva ukrepanje svetovnih voditeljev. A preden lahko v Sloveniji upravičeno obsodimo uničevanje podnebja na globalni ravni, moramo najprej počistiti pred svojim pragom in opustiti vse načrte o nadaljnji rabi premoga v Termoelektrarni Trbovlje in pripraviti načrt opuščanja fosilnih goriv iz vseh drugih sektorjev energetike in gospodarstva", še dodaja Savić.

 

Kontakt:

Dejan Savić, zastopnik za energetiko, , 040 165 195