Z uporabo te spletne strani soglašate z uporabo spletnih piškotkov. Preberi več

Arctic Sunrise prispela v Italijo

Sporočilo za javnost - april 25, 2013
Trapani/Ljubljana, 25. april 2013 – V okviru evropske turneje v podporo malim trajnostnim ribičem je danes Greenpeaceova ladja Arctic Sunrise prispela v pristanišče Trapani na Siciliji. Z ladjo sta iz Kopra, kjer je Arctic Sunrise gostovala med 17. in 19. aprilom, na Sicilijo potovala tudi predstavnica Greenpeace v Sloveniji, Nina Štros, in slovenski ribič Matjaž Lazar. Slednji je italijanskemu kolegu predal lanterno, ki potuje z ladjo in simbolizira povezanost evropskih trajnostnih ribičev v skupnem boju.

V okviru programa prireditev za javnost bo italijanski umetnik Massimo Catalani čez dan slikal na velikansko poročno tančico motiv z naslovom “L’Arctic Sunrise sposa il mare dei siciliani”, “Arctic Sunrise se poroči s sicilijanskim morjem”. S tem bo izpostavil lepoto sicilijanskega morja in opozoril na povezavo med morjem in tistimi, ki ga skušajo zavarovati.

Vodja Greenpeace v Sloveniji, mag. Nina Štros, je ob predaji lanterne dejala:

»S povezovanjem malih trajnostnih ribičev v državah EU ustvarjamo solidarnost med ribiči po Evropi in krepimo zavedanje, da je trajnostni ribolov nujen, če naj zagotovimo zdrava morja z obiljem rib, kar je pogoj za obstoj ribištva v Evropi.«

Lantern handover between Solvenian fisherman ( grey jacket) Matjaz Lazar and Antonino Carpitela from Italy, in Trapani, Italy on Thursday May 25th. MY Arctic Sunrise on its European Sustainable Fisheries Tour 2013 to promote sustainable fisheries as a vital part in the current reform of the European Common Fisheries Policy.Foto: Greenpeace/Markel Redondo

Na Sicilijo je z ladjo pripotovalo tudi več kot 1500 slovenskih papirnatih ladjic, ki so jih zložili obiskovalci v Kopru. Arctic Sunrise je na turneji v podporo evropskim trajnostnim ribičem že od 18. marca. Namen turneje je poslati sporočilo odločevalcem v evropskih državah in EU, da je trajnostni ribolov edini način za zagotovitev zdravih morij z obiljem rib in dolgoročno uspešno ribištvo.

Greenpeace poziva vlade, naj podprejo trajnostne ribiče in izkoristijo reformo Skupne ribiške politike (SRP) za zmanjšanje ribolovnih zmogljivosti s prednostnim razrezom najbolj uničujočih ribiških ladij, za dodelitev prednostnega dostopa do ribolovnih območij malim ribičem in za obnovo ribjih staležev na zdravo raven do leta 2015.

Greenpeace nadaljuje z akcijo zbiranje podpore malim priobalnim ribičem, pri čemer poziva posameznike, ki podpirajo trajnostni ribolov, da podpišejo peticijo podpore na strani: myboat.gp/si.


PREBERITE ŠE:

- Majhni, a močni. Blog zapis vodje Greenpeace v Sloveniji, Nine Štros, o obisku ladje v Kopru

- Želim si, da bi lahko tudi moji otroci opravljali poklic ribiča. Blog slovenskega ribiča Matjaža Lazarja o pomenu trajnostnega ribolova in zapuščini naslednjim generacijam.

 

 

 

Teme