Z uporabo te spletne strani soglašate z uporabo spletnih piškotkov. Preberi več

Komentar ob zasedanju evropskega sveta ministrov na temo podnebno-energetskega paketa za leto 2030

Sporočilo za javnost - marec 4, 2014
Greenpeace: Sporočilo za javnost

Bruselj/Ljubljana, 4. marec 2014 – Ministri, odgovorni za energetiko, so se danes prvič sestali v Bruslju in razpravljali o podnebno-energetskih ciljih Evropske komisije do leta 2030.


Komisija je predlagala zmanjšanje emisij toplogrednih plinov za 40 odstotkov in obvezujoč cilj na ravni EU za povečanje deleža OVE na vsaj 27 odstotkov do leta 2030, izpustila pa je zavezujoče nacionalne cilje za OVE in tudi prestavila pogajanja o cilju za energetsko učinkovitost.
 
Pri Greenpeaceu smo bili januarja kritični do ciljev Komisije, saj so premalo ambiciozni [1].
 
Dejan Savić iz Greenpeace v Sloveniji današnje izjave ministrov EU komentira:
“Cilj zmanjšanja emisij brez zavezujočih ciljev za OVE in energetsko učinkovitost je kot kolo brez pedalov, ki se bo sicer premikalo, vendar nas ne bo pripeljalo daleč. Obnovljivi viri že zdaj zagotavljajo skoraj polovico zmanjšanja izpustov v Evropi. Predsedniki vlad držav članic morajo zahtevati bolj ambiciozne cilje, le tako bomo lahko modernizirali naš energetski sistem in se spopadli s podnebnimi spremembami.”
 
Številni ministri so se upravičeno spraševali, kako se bo odločitev Komisije za opustitev zavezujočih nacionalnih ciljev za OVE obnesla v praksi, razpravljali pa so tudi o vplivih podnebno-energetskih ciljev Komisije na stroške in cene energije ter konkurenčnosti evropske industrije.
 
»Bistvo te debate ni v konkurenčnosti, temveč v napakah največjih evropskih električnih podjetij. Ta so ignorirala podnebne in energetske politike v preteklih desetletjih in prekomerno investirala v fosilna goriva, ob tem pa spregledala donosne priložnosti v rastočem sektorju obnovljivih virov. Evropski voditelji morajo prilagoditi svoje politike in se spopasti z izzivi podnebnih sprememb, obenem pa pomagati razviti moderen energetski sistem (ki bo temeljil na obnovljivih virih in energetski učinkovitosti) ter prenehati zakrivati napake pri investicijah velikih energetskih obratov, kot je premogovna industrija«, dodaja Savić.
 
 
Predsedniki vlad držav članic bodo o podnebno-energetskem paketu Komisije razpravljali 20. in 21. marca.
 
Greenpeace poziva vlade članic EU, naj podprejo tri zavezujoče podnebno-energetske cilje pred konferenco Združenih narodov, ki jo bo septembra 2014 gostil generalni sekretar ZN, Ban-Ki Moon. Greenpeace podpira tri zavezujoče cilje za zmanjšanje emisij za vsaj 55 odstotkov, povečanje OVE na 45 odstotkov in izboljšanje energetske učinkovitosti za 40 odstotkov.
 
 
Opombe:
[1] Sporočilo za javnost: www.greenpeace.org/slovenia/si/Medijsko-sredisce/zadnje-objave/_zustaviteTES11/  

Več informacij:
Dejan Savić, , 040 165 195