Z uporabo te spletne strani soglašate z uporabo spletnih piškotkov. Preberi več

V pozabo morajo sanje jedrske industrije, ne pa žrtve Fukušime.

Sporočilo za javnost - marec 11, 2014
Greenpeace: Sporočilo za javnost

Ljubljana, 11. marec 2014 – Danes mineva tretja obletnica jedrske nesreče v Fukušimi, ki je uničila življenja več sto tisoč prebivalcem okoliških mest in vasi. Upravljavec jedrske elektrarne Fukušima, TEPCO in japonska vlada nista zatajila zgolj pri neuspelem poskusu pripeljati jedrsko katastrofo pod nadzor, ampak sta pustila na cedilu tudi žrtve jedrske nesreče in celotno japonsko prebivalstvo. Žrtve Fukušime še vedno trpijo in se borijo za odškodnine, ki bi lahko odprle novo poglavje v njihovem življenju.

Dejan Savić, zastopnik za energetsko politiko Greenpeace v Sloveniji, je ob obletnici dejal:


»Jedrska industrija po vsem svetu računa, da bodo Japonci in z njimi vso svetovno prebivalstvo pozabili na žrtve in grozovite nauke, ki nam jih je razodela Fukušima. Tako bi lahko podaljševali življenjsko dobo starih, tveganih reaktorjev ter nadaljevali s prodajo tehnologij za gradnjo dodatnih jedrskih elektrarn.


Tudi slovenski jedrski lobi z ministrom Omerzelom na čelu čaka na trenutek, ko bodo ljudje v Sloveniji pozabili jedrsko katastrofo v Fukušimi, da bi lahko sprožili načrte za gradnjo dodatne jedrske elektrarne v Krškem. Kar bodo morali v resnici pozabiti, je energetski sistem, ki temelji na starih, umazanih in nevarnih jedrskih ter fosilnih gorivih.«


Greenpeace je pred kratkim v Fukušimo odposlal mednarodno delegacijo s predstavniki iz Južne Koreje, Indije, Poljske, Francije in Nemčije, da bi se srečali z nekaterimi žrtvami in se tako neposredno seznanili s situacijo tri leta po katastrofi.

Ena od žrtev, nekdanji kmet iz območja Fukušime, Kenichi Hasegawa, je naši delegaciji povedal:


»Moja domovina je uničena. Sem kmet, ki ne more žeti. Ne morem niti pričeti z opisovanjem vsega, kar smo izgubili v tej nesreči. Potrebno si je zapomniti, da je jedrska tehnologija najgrozovitejša stvar. Te umazanije ne bi smeli prenašati na naslednjo generacijo.«


Greenpeace na Japonskem in po vsem svetu izraža svojo podporo žrtvam nesreče v Fukušimi in opominja voditelje držav kot tudi svetovno jedrsko industrijo, da prebivalci našega planeta niso pozabili na ta tragičen opomnik o nevarnosti jedrske tehnologije.


Greenpeace ne bo dovolil, da se pozabijo lekcije iz Fukušime, zato si bomo prizadevali, da bo tudi Slovenija končala obdobje jedrskega tveganja ter izbrala prihodnost resnično čiste, varne in obnovljive energije.

Kontakt:

Dejan Savić, zastopnik za energetsko politiko, Greenpeace v Sloveniji, ,  +38640165195