Z uporabo te spletne strani soglašate z uporabo spletnih piškotkov. Preberi več

Slovenija po vzoru Nemčije tudi na področju vetrne energije

Izjava podpore VE Senožeška brda

Sporočilo za javnost - april 16, 2014
Ljubljana, 16. 4. 2014 -

Vetrna energija je okolju prijazna oblika energije, saj zmanjšuje količino onesnaževanja in izpustov ogljikovega dioksida, ki povzroča podnebne spremembe. Prav tako nima drugih negativnih lastnostih, ki so značilne za energijo iz fosilnih in jedrskih virov. Vetrnice za proizvajanje elektrike ne potrebuje goriva. Veter, ki poganja turbine, bo vedno brezplačen in ne bo odvisen od naraščanja in padanja cen fosilnih goriv. Prav tako vetra ni potrebno rudariti, vrtati ali prevažati do elektrarn. Ob stalni rasti svetovnih cen fosilnih goriv raste tudi pomen vetrne energije, njeni stroški pa se bodo v prihodnje še manjšali.

Nemčija je ob koncu leta 2013 imela več kot 35 000 vetrnic, ki skupaj proizvajajo pomemben delež čiste in obnovljive energije. Če bi Slovenija imela isto število vetrnic na prebivalca kot Nemčija, bi v Sloveniji imeli približno 875 vetrnic. Greenpeace podpira nemško vodilno vlogo na področju obnovljive energije, zato vse akterje v Sloveniji pozivamo, da omogočijo čimprejšnje izkoriščanje vetrne energije tudi v Sloveniji. Osnutek nacionalnega energetskega programa 2010-2030, ki so ga pripravili na Inštitutu Jožef Stefan, je predvidel 14 lokacij po vsej Sloveniji za izkoriščanje vetrne energije. Slovenija ima veliko vetrnega potenciala.

Greenpeace v Sloveniji ocenjuje projekt Senožeška brda, ki predvideva postavitev 40 vetrnic s skupno močjo 120 MW nameščene moči, kot korak v pravo smer, zato podpiramo čim prejšnjo izvedbo tega projekta. Enako kot pri vseh energetskih projektih, je potrebno tudi v tem primeru spoštovati zakonodajo in okoljevarstvene omejitve. Če bo projekt primerno izpeljan, bo Slovenija začela proizvajati pomembne količine čiste energije iz vetra, posledično pa bo zmanjšala potrebo po kurjenju fosilnih goriv, ki onesnažujejo zrak, okolje in podnebje. Slovenija ima veter - čas je, da ga začnemo izkoriščati.


Dejan Savić
zastopnik za energetsko politiko pri Greenpeace v Sloveniji