Z uporabo te spletne strani soglašate z uporabo spletnih piškotkov. Preberi več

Greenpeace z ladjo Arctic Sunrise na turnejo v podporo evropskim trajnostnim ribičem

Sporočilo za javnost - marec 19, 2013
Ljubljana, 18. 3. - Greenpeacoveova ladja Artic Sunrise danes v Romuniji začenja dvomesečno evropsko turnejo v podporo malim ribičem, v okviru katere bo priplula tudi v Koper. Turneja se pričenja ravno v času, ko pogajanja o reformi skupne ribiške (SRP) politike EU prehajajo v zaključno fazo. Desetletja so vlade dajale prednost industrijskemu ribolovu, ki ogroža prihodnost rib v naših morjih. Posledice pa občutijo tudi obalne skupnosti, ki so odvisne od ribištva.

Industrijski ribolov prazni naša morja

"Šestdeset odstotkov ribjih staležev v Evropi je prekomerno izlovljenih do mere, da se ne morejo obnavljati,” je dejala mag. Nina Štros, vodja Greenpeace v Sloveniji. “Evropska industrijska ribiška flota je tako močna, da lahko izlovi trikrat več rib, kot se jih lahko v morju obnovi, medtem ko sektor majhnih ribičev ribari odgovorno in morju prijazno. Čas je, da spremenimo smer Evropske ribiške politike in zavarujemo prihodnost naših morij in ribičev.”

SRP je v procesu obsežne reforme, zadnja pogajanja pa potekajo med Evropskim parlamentom, ki zagovarja pomenljivo reformo, in med vladami EU. Ribiške države, kot sta Francija in Španija, dosledno zagovarjajo kratkoročne interese industrijske ribiške flote, kljub temu, da večino njihove flote sestavljajo majhne ribiške ladje.

Slovenija se v dosedanjem političnem procesu ni posebno izpostavljala. Navkljub majhnosti našega morskega ribiškega sektorja, pa v njem ostaja veliko težav in izzivov, ki jih politika in prihajajoči minister morajo nasloviti. Pomembno se je zavedati, da je ta sektor odvisen od naravnega vira, ki ni neomejen. Potrebno ga je zaščititi za prihodnje rodove, obenem pa poskrbeti, da bodo tisti ribiči, ki izvajajo svojo aktivnost trajnostno in v skladu z naravnimi omejitvami, to lahko počeli še vrsto prihodnjih let.

Nina Štros dodaja: “Tako naša kot druge evropske vlade morajo upoštevati mnenje Evropskega parlamenta in potrditi ukrepe, ki bodo prilagodili velikost flote glede na količino rib v morju. Zmanjšati morajo ribolovne kapacitete, in to najprej pri najbolj uničujočih ladjah. Pri dostopu do ribjih lovišč naj imajo prednost mali ribiči, ki lovijo z majhnim okoljskim vplivom, ohranjajo delovna mesta in obalnim skupnostim dajejo identiteto.”

Arctic Sunrise - glasnik za trajnostne ribiče

V času turneje se bo Arctic Sunrise ustavila v devetih državah: Romunija, Bulgarija, Grčija, Hrvaška, Slovenija, Italija, Španija, Francija in Velika Britanija. Greenpeaceovi aktivisti bodo v času turneje zbirali podpisane papirnate ladjice (http://myboat.gp/si/) v podporo malim trajnostnim ribičem. Njihov namen je evropske ministre pozvati, naj pri določanju dostopa do ribjih lovišč dajo prednost prav tem ribičem. Z ladjo bodo iz države v državo potovali tudi ribiči in si predajali svetilko, ki bo simbolizirala skupni boj za zdrava evropska morja.

»Tako evropska kot slovenska politika morajo ponovno dobro pogledati naš sektor«, pravi Zlatko Novogradec, predstavnik slovenskih ribičev mrežarjev. »V Sloveniji smo mali trajnostni ribiči v večini in tako kot v Evropi predstavljamo skoraj 80 odstotkov celotne ribiške flote. Smo pomemben člen v nadaljevanju tradicije in našim priobalnim mestom dajemo identiteto. Da bi zagotovili prihodnost ribištva in njegovo vzdržnost, se morajo stvari spremeniti. Tudi v Sloveniji.  Industrijski ribolov ter druge uničujoče ribiške prakse so do sedaj imela neupravičeno prednost, navkljub mnogo manjši družbeni vrednosti

Arctic Sunrise v Kopru od 17. do 19. aprila

Greenpeaceova ladja se bo v sklopu te turneje ustavila tudi v Kopru, in sicer med 17. in 19. aprilom. Na krovu bodo v teh dneh potekali strokovni posveti in medijski dogodki, za javnost, bomo vodene oglede ladje vsak dan med 14:00 in 18:30 uro, zanimiv program pa bo tudi na obali ob ladji.

Več informacij o poteku turneje z ladjo in kako se pridružiti boju malih ribičev Evrope na http://myboat.gp/si/

 

Več informacij o kampanji preberite v brifingu za medije.

 

Kontakt: Dejan Savić, , 040 165 195

Teme